"Det är sociala och trevliga djur"

Bengt-Åke Öfverberg är en av de människor som är intresserade av höns och andra fjäderfän. VT hälsade på i Valstad bland stridshöns och ryska punkare.

Bengt-Åke Öfverberg älskar höns och andra fjäderfän. I hans hägn finns ett 30-tal olika individer av olika raser.

Bengt-Åke Öfverberg älskar höns och andra fjäderfän. I hans hägn finns ett 30-tal olika individer av olika raser.

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-11-20 00:00

Bengt-Åke Öfverberg är med i styrelsen för Kalmar läns fjäderfäförening och han har på senare tid märkt ett ökat intresse från allmänheten. Många ungdomar börjar bli intresserade. Själv är han fast. På gården går hönor och tuppar i alla slags former, i en stor bur finns både duvor och fasanfåglar med vacker täckning på fjädrarna. Hönsen och tupparna har bland annat en gammal husvagn att ta sig in i när mörkret faller.

Många vill ha hönor. På de träffar som finns tycker Bengt-Åke Öfverberg att det kommer fler, som har fler frågor, även från större städer och från tätorterna. Varför det är så är han inte helt säker på.

- Jag antar att fler kommer på att det är mysigt med höns, säger han.

Det tycker i alla fall Bengt- Åke Öfverberg, det blir helt tydligt under vårt besök.

- Det blir en slags omsorg. Man måste ta hand om dem och sköta dem, kolla efter löss och mata.

Han tror också att den sociala biten spelar roll, utställningar, träffar och sidor på internet har blivit flera. Och mångfalden är intressant i sig.

Det finns väldigt många sorter. Några japanska stridshöns med smäckra hälsar går raskt över gräset, och en rysk Pavlovskaja-tupp visar sin nästintill excentriska frisyr. Bengt-Åke Öfverberg är en av två i Sverige som har en både sällsynt och - visar det sig - svårfångad "Red-cap"-sort.

- Jag tycker självklart att fler ska ha höns, de är sociala och trevliga och man får ha dem i tätort. Men det är nog bäst att prata med kommunen och föräldrar först om man är intresserad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om