"Det är mycket nytt men det har funkat jättebra"

Ny mottagningskur, inga drop in-besök och en personalstyrka som bestämt sig för att gilla läget. Här är Esplanadens hälsocentral.

Viktor Abenius har jobbat på Esplandens hälsocentral i sex år. Här i skyddsvisir för att förbereda en provtagning.

Viktor Abenius har jobbat på Esplandens hälsocentral i sex år. Här i skyddsvisir för att förbereda en provtagning.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2020-10-03 18:00

Esplandens hälsocentral tar normalt emot upp till 40 drop in-besök per dag. Men sedan coronan slog till i våras har inga spontana besök tillåtits. 

– Vi har satt upp en ny mottagningskur nere vid entréplanet där vi har möjlighet att göra en förstabedömning av varje patient, berättar Sahar Amro, undersköterska på hälsocentralen. 

Även de digitala patientbesöken har ökat i omfattning. 

– Den digitala utvecklingen på hälsocentralerna tror jag har skyndats på i samband med detta och det tror jag är positivt, säger Ahmed Abudlakh. 

Precis som på många andra hälsocentraler har man även här upprättat en särskild mottagning för patienter med luftvägssymtom. 

– Jag tror att det är något som vi kommer fortsätta med även efter pandemin, för att minimera risken att ta in annan smitta i huset, säger Charlotte Joborn som är verksamhetschef på hälsocentralen.   

Undersköterskan Viktor Abenius berättar att den största omställningen varit alla nya rutiner samt all skyddsutrustning vid provtagningar och annat. 

– De har varit massa nya rutiner men det har funkat jättebra, säger han. 

Överlag tycker personalen vi träffar att det mesta fungerat väldigt bra. Omställningen har varit stor, och nya riktlinjer har kommit hela tiden. Det har ställt enorma krav på flexibilietet och lyhördhet. 

– Personalen har varit helt fantastiska i hela den här omställningen, alla har verkligen visat sig från sin bästa sida, säger Charlotte Joborn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!