"Det är mer eller mindre en livsstil"

De rullar på snabba hjul, trampar utan att tveka på trots att väggen framför dem reser sig lodrätt uppåt. En snabb sväng i luften och tillbaka på marken igen.

Det ser nästan magiskt ut när Tobias Öreteg gör sin Wall- ride, det vill säga cyklar rakt upp för en lodrät vägg för att sedan vända.

Det ser nästan magiskt ut när Tobias Öreteg gör sin Wall- ride, det vill säga cyklar rakt upp för en lodrät vägg för att sedan vända.

Foto: Lisa Olaison

Västervik2009-01-02 00:07
Det är tisdag och Västerviks fyra BMX-entusiaster Tobias Öreteg, 22, Richard Jonsson, 16, Nicklas Jonsson, 16 och Marcus Waernholm, 15, är i skatehallen för att umgås och öva upp sina färdigheter. Det ser häftigt, men lite farligt ut när de utför sina konster.I snart två år har killarna utövat sporten, som liksom skateboard är en extremsport.- Men det är en mycket snabbare sport, och man har inte lika mycket kontroll som man har när man åker bräda, förklarar Tobias Öreteg, som sett till att även BMX-entusiaster får plats i skatehallen. Där har de byggt upp ramper särskilt anpassande för olika tricks på cykel.Att öva in ett speciellt trick kan ta tid. Richard Jonsson har övat i ett helt år på en så kallad barspin, där han snurrar ett varv på cykelstyret när cykeln befinner sig i luften.- Jag har satt den några gånger men behöver öva mer, säger han.Att göra en 360, det vill säga rotera 360 grader med cykeln i luften, är också något som flera av grabbarna försöker lära sig.Hur får man inspiration till vad man vill lära sig?
- Man tittar på filmer och försöker se hur de gör där. Det är inte alltid så lätt, säger Tobias Öreteg och visar sina fotleder som är täckta med hårda skydd.- Jag har skadat mig ganska mycket, slitit av ledband, brutit handleden och så har jag rätt så misshandlade knäskålar, säger han.Ändå kan han inte sluta. BMX är mer eller mindre en livsstil, säger Tobias Öreteg och får medhåll av de andra.- Nästintill allt handlar om BMX för mig, säger Richard Jonsson.På 1980-talet var BMX populärt i Sverige. Och nu verkar det som om sporten fått något av en nytändning. Men skillnaderna mellan nu och då är stora, menar killarna.- Det var helt andra cyklar då, med platsfälgar och andra detaljer, förklarar Marcus Waernholm som sett en del filmer från den tiden, trots att han inte ens var påtänkt då.När de inte åker i skatehallen fungerar trappor, räcken och parkeringshus på stan som bra övningsplatser för BMX-cyklande. Men att från början försöka forcera en lodrät vägg är inget att rekommendera. Då är det bättre att börja i liten skala, exempelvis genom att öva tricks på trottoarkanter. Är det en dyr sport?
- Ja, säger Marcus Waernholm som köpte sin cykel för 4 500 kronor för några år sedan.- Efter det har jag köpt grejer för minst lika mycket. Man byter ut och köper nya hjul, däck, handtag och styren. Sen kostar ju kläderna en del också. Man vill ha en speciell stil, precis som skejtare har. Lite baggy sådär.
BMX
Redan 1969 startades sporten av en amerikansk kille som var för ung för att köra motocross. Men det skulle dröja ytterligare några år innan sporten fick sitt riktiga genombrott i USA. BMX utövas på en speciell sorts cykel på en bana liknande en motocrossbana med olika typer av hopp och kurvor. I Sverige finns BMX-banor på flera orter, Motala är den som ligger närmast Västervik. Sedan 2008 är BMX en olympisk gren.Det finns flera typer av BMX-åkning. Man kan exempelvis åka på platt mark, som i ett parkeringshus eller i ett garage, på gatan där naturliga hinder som räcken, trappor och väggar blir åkarens ramper, på särskilda ramper eller på packad jord.Källa: Wikipedia
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om