"Det är fasansfullt här"
Tomas Liew från Västervik arbetar med katastrofhjälpen till jordbävningsdrabbade Bam i Iran.
Så berättar Tomas Liew från Västervik om sin arbetsistuation just nu. Han befinner sig i staden Bam i Iran, som drabbades av jordbävning på annandagen. Tomas Liew arbetar för internationella Röda Korset och organiserar och planerar hjälparbetet i jordbävningsområdet.
- Staden Bam är bara ruiner i dag. Ingenting i stan fungerar. Mer än 80 procent av husen är förstörda. Här finns varken vatten eller el, ingen mat och ingenting att köpa. Det här är nog den värsta jordbävningskatastrofen när det gäller förstörelse.
Nyhetssändningarna har först uppgett antalet döda till närmare 25000 människor. På tisdagen kom uppgifter om att dödstalet kan stiga till 50000.
- Hoppet är nu så gott som ute att hitta fler överlevande i ruinerna, tror Tomas Liew. Jag hörde rykten i går att en tolvårig flicka och en nyfödd hittats levande, men det är inte bekräftat.
- Jag träffar människor som har förlorat allt. En äldre man som jag pratade med i dag har förlorat alla sina barn och alla andra släktingar. Hela familjer har utplånats i jordbävningen.
Över 10000 skadade har redan evakuerats från Bam till sjukhus i andra städer. Men omkring 30000 skadade finns kvar i Bam, många för att de inte kan flyttas. De finns på ett fungerande sjukhus i utkanten av stan och ett annat som fungerar delvis fortfarande.
Över 80000 människor här är nu hemlösa. Man vågar inte sova inomhus i de få hus som finns kvar, på grund av rasrisken.
Här i sydöstra Iran är det vinter och kallt nu. I går natt var det minus nio grader.
- Jag fryser som en hund, säger Tomas Liew.
Kylan och bristen på värme och elektricitet försvårar hjälparbetet.
De människor som överlevt får nu sova utomhus eller i de tält som hjälporganisationerna fått fram. Tält, filtar, mat, vatten och fotogenkaminer är det som behövs nu och som distribueras i jordbävningsområdet.
- Transporterna går dygnet runt, vi får in sändningar med flyg från hela världen.
- Arbetet går bra, tack vare att den iranska hjälporganisationen Röda Halvmånen började arbeta så snabbt efter katastrofen. Vi har också fått ett fältsjukhus från norska Röda Korset och ett katastrofvattenverk från Sverige.
Att organisera hjälparbetet är ett svårt arbete och internationella Röda Korset samarbetar intimt med Röda Halvmånen, den arabiska systerorganisationen.
Tomas Liew åkte hemifrån Sladö i lördags, dagen efter jordbävningen. VT når honom på telefon när han är ute i en av byarna på tisdagsförmiddagen för att inventera hjälpbehovet. Han har besökt åtta byar runt Bam när vi talas vid:
- Även om jordskalvet inte gjort så stora skador här så är det problem ändå.
- Elen är borta. Människorna åker till Bam för att handla mat men nu finns det ingen mat att köpa där. Skolorna är inte igång för lärarna kommer från Bam och de är antingen dödade, skadade eller begraver och sörjer sina döda anhöriga. Man vågar inte sova inomhus här heller.
Tomas Liew arbetar med att planera det nuvarande och det långsiktiga arbetet. Han ska stanna kvar i området i tre eller fyra veckor till.
- Man kan räkna med att själva katastrofarbetet tar sex-åtta månader. Sedan handlar det om att bygga upp staden igen.
Det innebär både ett praktiskt uppbyggnadsarbete men också att kunna ge psykosocialt stöd till de många som drabbats av katastrofen men överlevt.
Till allt detta behövs pengar och Tomas Liew vädjar om att vi här hemma ska skänka pengar till både Röda Korset och andra hjälporganisationer som arbetar i Bam.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!