Att vara glutenintolerant innebär att tunntarmen blir inflammerad när man äter mat som innehåller gluten. Pernilla Davidsson i Västervik fick sin diagnos för ett år sedan och hon minns känslan när hon fick veta det.
– Det var som att dra ner rullgardinen, berättar hon.
Pernilla fick ett möte med en dietist och efter det fick hon själv försöka hitta information om vad hon kunde äta och inte. Men även om hon själv vet vad hon ska leta efter så är utbudet i Västerviks butiker litet.
– Jag förstår att de inte kan ta hem allt men om jag åker till en annan stad så är det himmelriket att komma in i butikerna. Det kan vara två hela väggar med produkter.
Pernilla säger att hon ändå brukar kunna hitta basvaror som pasta, ströbröd och matbröd. Men om det sedan är gott är en annan femma. Pernilla har köpt olika sorter och provat sig fram men hon säger att hon hittills inte har hittat något som är okej då allt är kompakt och hårt. Ibland får hon rådet att baka själv, men att baka bröd på glutenfritt mjöl är inte lätt då degen bara blir kletig. Men det största bekymret är ändå när Pernilla ska gå ut och äta.
– Det är ett helsike faktiskt.
Pernilla minns ett tillfälle extra väl då hon och hennes man skulle gå ut för att äta. De beställde smörgåsar med blandade pålägg på och det tog lång tid för Pernilla att gå igenom med personalen vad de olika påläggen innehöll. Var köttbullarna bakade med vanligt ströbröd? Var det glutenfri leverpastej? När hon sedan började äta såg hon att det var en vanlig lingongrova hon hade fått och inte glutenfritt bröd, trots att de pratat så länge om att allt måste vara glutenfritt. När sånt händer är det dock inte alltid hon säger till.
– Jag känner mig tjatig när jag frågar och påpekar, även om de aldrig säger något dumt. Men jag känner mig jobbig.
Har du förståelse för att att det är svårt för butiker och restauranger att beställa hem glutenfritt om efterfrågan är låg?
– Ja det förstår jag absolut. Men det verkar mer som att de inte har kunskapen och då är det ju inte lätt. Kockarna har ofta koll med på till exempel caféer är det sämre.
Som tur är tillhör inte Pernilla de allra mest känsliga. Hon kan till exempel koka sin glutenfria pasta i samma kastrull som det kokats vanlig pasta i utan att diska den emellan och hon kan använda samma brödrost som de andra i familjen.
Vad saknar du mest?
– Jag var absolut ingen smörgåsmänniska innan men jag skulle kunna göra vad som helst för en färsk fralla eller en tekaka med ost på. Det saknar jag mest.