Dessa skolor övergår till fjärrundervisning

Kommunens högstadieskolor övergår till distansundervisning från och med måndagen den 11 januari.

Ellen Keyskolan (bilden), samt ytterligare tre skolor i kommunen övergår till distansundervisning på uppmaning av smittskyddsläkaren i Region Kalmar län.

Ellen Keyskolan (bilden), samt ytterligare tre skolor i kommunen övergår till distansundervisning på uppmaning av smittskyddsläkaren i Region Kalmar län.

Foto: Anders Steiner/Arkiv

Västervik2021-01-06 13:28

Detta på inrådan av Region Kalmar läns smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Det formella beslutet om de nya rutinerna tas av Jörgen Jonsson, tillförordnad barn- och utbildningschef, på torsdag den 7 januari. Det vill säga bara en dag före terminsstarten.

– Smittskyddsläkarens bedömning är att smittotalen inte viker neråt i tillräckligt hög utsträckning och när vi får en sådan här uppmaning är det inte så mycket att välja på tyvärr, säger Jörgen Jonsson som är tillförordnad barn- och utbildningschef under Magnus Bengtssons semester.

– Uppmaningen från smittskyddsläkaren kom i dag (läs tisdag), så det har varit en intensiv eftermiddag och kväll, säger han.

De högstadieskolor som nu kommer att omfattas av de nya rutinerna, med distansundervisning, är Östra Ringskolan i Gamleby, Ankarsrums högstadium, Ellen Keyskolan och Ludvigsborgsskolan i Västervik.

Eleverna återsamlas på skolorna efter jullovet på fredag, den 8 januari, för att därefter fortsätta hemifrån under de kommande två veckorna. 

Var ni förberedda på detta?

– Elever och personal på kommunens högstadieskolor övade fjärrundervisning en dag innan jul just som ett sätt att medvetet försöka förbereda sig på att det här skulle kunna hända, säger Jörgen Jonsson.

Som gymnasiechef har du ju viss erfarenhet av fjärrundervisning nu. Vilka är de största utmaningarna som du ser det?

– Att uppfatta elevernas mående, och den studiesociala situationen. 

– För att undervisningen ska fungera måste också varje enskild elev ta ansvar för sin skoldag. Se till att komma upp i vanlig tid på morgonen, och så vidare.

– Det här är ovant för alla. I skolans värld är vi så vana vid undervisning på plats, eller "närundervisning" som det kommit att kallas. 

Ewa Myhrén, grundskolechef i Västerviks kommun:

– Jörgen Jonsson, rektorerna på våra fyra högstadieskolor och jag kommer att ha ett första möte på trettondagen om hur fredagen kommer att se ut på skolorna när det gäller läromedel, datorer med mera, förklarade hon på tisdagskvällen.

– På torsdag räknar vi med att ha mer information om distansundervisningen som vi kan gå ut med till elever, vårdnadshavare och skolpersonal.

På onsdagen stod det klart att Gamlebyvikens friskola också övergår till distansundervisning. Även Alphaskolan gav detta besked under torsdagsförmiddagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!