Deras upptäckt har blivit en världsnyhet

Det medeltida vraket som hittades vid Karlsöarna utanför Gotland för två veckor sedan har blivit en världsnyhet. De som gjorde den historiska upptäckten var två Västerviksbor, Fredrik Skogh och Richard Lundgren. - För oss har det ett stort värde att ha satt ett avtryck i historien, säger de.

Richard Lundberg från Västervik nere vid skeppsvraket som han och hans kollegor upptäckt. Något som blivit en världsnyhet.Foto: Scanpix

Richard Lundberg från Västervik nere vid skeppsvraket som han och hans kollegor upptäckt. Något som blivit en världsnyhet.Foto: Scanpix

Foto:

Västervik2011-07-15 00:00

1433 grundade Erik av Pommern Västervik. Nu, 578 år senare, kan två Västerviksbor ha hittat skeppet som ledde till att Erik förlorade kungakronan. För mitt under Engelbrektupproret skulle Erik av Pommern ta med sig silver för att köpa sig fri, men skeppet kom aldrig fram utan förliste utanför Gotland.

- Hade han kommit till fastlandet hade det inte gått som det nu gick, då hade han suttit kvar som kung. Jag hoppas på att det ska vara Pommerns skepp, säger Richard Lundgren.

Han upptäckte vraket tillsammans med kollegorna Fredrik Skogh, som också är från Västervik, Anders Sydborg, Norrköping, Anton Petersson och Christofer Modig, båda Oskarshamn. De jobbar på Ocean Recycling, företaget som bland annat lokaliserar och bärgar förlista fartyg och laster.

För cirka två veckor sedan skulle de förbereda sig för ett arbete på Gotland, då passade de på att söka igenom vattnen där den danske kungen Valdemar Atterdags skepp - fullt med skatter - enligt legenden ska finnas. Och trots att vattnen har sökts igenom mängder av gånger upptäckte gänget ett vrak på botten.

- Företaget kan slå sig lite för bröstet för att vi hittade det, i och med att så många har sökt i de här vattnen förut, menar Lundgren.

Vad det är för skepp vet man ännu inte, men antagligen från 1400-talet eller 1500-talet. Att det skulle vara från sent 1300-tal är inte heller omöjligt, men antagligen är det ändå inte Atterdags skepp då det förliste redan 1361. En stor historisk tyngd har det med all säkerhet i alla fall, mycket tack vare att skeppet är välbehållet.

- Det är många som skriver att det här har större dignitet än Vasaskeppet, säger de.

Förhoppningen är också att skeppet utanför Karlsöarna ska ha en gemensam sak med Vasa i framtiden, ett eget museum.

- Drömscenariot för mig är att det är Pommern eller Atterdag för då har det en så pass rättfärdig plats i historien att det förtjänar en permanent utställning, berättar Lundgren entusiastiskt.

Nya frågor dyker upp varje dag för gänget. Ett stort hål i aktern har satt igång spekulationerna. Kanske är det från en kanonkula, eller så har det blivit påkört.

Förhoppningen om att det ska finnas skatter på vraket finns så klart. Oavsett om det är Atterdags, Vitaliebrödernas eller Erik av Pommerns skepp. Samtliga hade antagligen stora skatter ombord.

- Är det Erik av Pommerns skepp så är det skit mycket skatter där. De hade ju skatter till en hel här, berättar Richard Lundgren.

Vad tjänar ni på det här då?
- Det enda vi kan tjäna på det är PR och sen att vi gör ett historiskt avtryck. Vi hoppas ju att det kan tas om hand, menar Fredrik Skogh.

Det relativt nystartade företaget har alltså fått en flygande start på verksamheten.

- Det är en rätt bra invigning ja, säger Richard Lundgren och skrattar.

Hittade skeppsvrak

Företaget Ocean Recycling hittade för cirka två veckor sedan ett skeppsvrak på botten vid Karlsöarna utanför Gotland.

Richard Lundgren och Fredrik Skogh från Västervik var med på upptäckten.

Skeppet är cirka 25 gånger sju meter stort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om