– Det är ju en skatt vi har, och synd att den går till spillo, säger Anna Selldén på samhällsbyggnadsenheten. Hon är, bland annat, landskapsingenjör och ansvarig för trädplanteringarna på kommunal mark.
Vi träffar Anna, och Jörgen Åbring som är driftledare för parkförvaltningen på samhällsbyggnadsenheten, i slutet av september. Högsäsong för svensk frukt, alltså.
Vi vill ge läsarna en guide till var det finns fruktträd på kommunal mark, som alla invånare får plocka. Det visar sig lättare sagt än gjort.
– Bostadsbolaget har planterat fruktträd på förskolor, där kan det ha ett pedagogiskt syfte. Men att plantera det för att folk ska kunna plocka... Det tillhör inte vår huvudverksamhet. Man måste då kunna motivera den högre graden av skötsel och driftkostnader, förklarar Anna.
Ett fruktträd behöver nämligen mer omvårdnad än andra träd. Det ska beskäras, och frukten ska tas omhand.
Är Västervikarna duktiga på att ta hand om sina fruktträd?
– Det varierar. Många är för hårdhänta. De klipper av för mycket, och nästan stympar träden, svara Anna.
Personligen tror de båda två att intresset för självförsörjning är på uppgång, och en dröm vore att ta tillvara de många kilo frukt som går förlorat i privata trädgårdar – och ta den in i den kommunala verksamheten.
Det är dock komplicerat på grund av regelverken kring upphandlingar och livsmedel. Det ligger också utanför Anna och Jörgens ansvarsområden.
Något de däremot vill och kan jobba mot är just en fruktkarta som för frukten och invånarna närmare varandra. I privatlivet är de båda måna om att ta tillvara naturens skafferi, så är det några som ska få till en fruktkarta är det väl dessa.
– Det är mest en nyfiken tanke, säger Jörgen, och utvecklar:
– Det finns säkert många som tycker att det är jobbigt att ha fruktträd. Det kan vara jobbigt att ta hand om frukten, och samla ihop det och köra till återvinningen. Det vore trivsamt om man ville dela med sig.
De hoppas kunna få till stånd en inventering av de kommunala fruktträden. Privatpersoner som kan tänka sig dela med sig av sin frukt eller på annat sätt bidra får gärna höra av sig till samhällsbyggnadsenhetens kundtjänst: sbe.kundtjanst@vastervik.se.
– Många börjar nog tänka på vilket resursslöseri det är att kasta frukt när det finns andra som kan ha glädje av den. Det kan vara så enkelt att en barnfamilj har det knapert och vill låta barnen få med sig ett äpple till skolan, säger Jörgen.
– Ja, hur kan det vara lönsamt att köpa dyra äpplen i affären som transporterats över halva jorden, när vi själva har så mycket? Tillägger Anna.
Tips till den som har frukt i överflöd?
– Ställ ut en korg! Eller lägg ut i lokala facebookgrupper, säger Anna.
Tips till den som saknar fruktträd?
– Knacka på hos grannen. Våga fråga.
Så, tillbaka till frågan: finns det någon kommunal frukt i Västervik? Jo visst. Några fruktträd på Breviksvägen, tipsar Jörgen och Anna.
Miljöchef Lars Kåremyr skickar med fler tips om vad man kan plocka med stöd av allemansrätten: svamp, lingon, blåbär, nypon och rönnbär. På Gränsö växer det gott om björnbär. Tidigare under säsongen finns det fläder på många ställen, och längs Gamlebyviken finns flera körsbärsträd.