Den som betalar mest får lägenhet

Bra läge, högre hyra. I genomsnitt 35 procent högre i hyra än i dag. Det kan bli verklighet om marknadsmässiga hyror införs i Sverige.

Sjöutsikt. Det kan höja hyran. Med marknadsanpassade hyror skulle bland annat ungdomar som söker sin första bostad hamna i kläm, eftersom de kanske inte har råd att betala för centralt belägna lägenheter. Det menar Hyresgästföreningens ombudsman Ulf Eliasson.

Sjöutsikt. Det kan höja hyran. Med marknadsanpassade hyror skulle bland annat ungdomar som söker sin första bostad hamna i kläm, eftersom de kanske inte har råd att betala för centralt belägna lägenheter. Det menar Hyresgästföreningens ombudsman Ulf Eliasson.

Foto:

Västervik2007-07-02 00:25
Marknadshyror är något som föreslås i en statlig utredning om allmännyttans framtid.
- Det innebär att den som är beredd att betala mest för en lägenhet får den. Och de som inte kan betala kan tvingas flytta, eftersom hyresgästen inte längre skulle få någon besittningsrätt, säger Ulf Eliasson, ombudsman på Hyresgästföreningen.
På det sättet försvinner det nuvarande hyrestaket, som innebär att de privata hyresvärdarna bara får överstiga de kommunala bolagens hyresnivå med tio procent.

Utredningen sattes igång i och med att Fastighetsägarna, privatvärdarnas organisation, skickade in en anmälan till EU-kommissionen om att de missgynnas.
- De hävdar bland annat att de kommunala bostadsbolagen kan ta fördelaktigare lån och att de inte behöver gå med vinst. Men det är inte säkert att det stämmer, för många större privata värdar har egna banker, som inte alls behöver ge sämre lånevillkor, säger Ulf Eliasson som tycker att det är märkligt att Fastighetsägarna har vänt sig till EU.
- I övriga Europa kallas allmännyttans bostäder för socialbostäder och det är en form av nödbostäder för dem som inte kan få ett annat boende. Därför går det inte att jämföra våra kommunala hyresrätter med hur det ser ut i resten av Europa, säger Ulf Eliasson, som menar att detta inte är något som EU borde bestämma eller kunna påverka.

Eftersom det blir allt dyrare att köpa bostadsrätter och villor i Sverige, skulle marknadsanpassade hyresrätter även kunna leda till att vissa grupper stängs ute från bostadsmarknaden, menar han.
- Dessutom tjänar de privata hyresvärdarna bra redan i dag. Varför spä på det, så att de tjänar ännu mer? frågar sig Ulf Eliasson.
Västerviks kommunala bostadsbolag, Bostadsbolaget, ser ingen anledning att marknadsanpassa hyrorna.
- Vi använder oss av kösystem. Om man har köat länge är det lättare att få bostad. Sen tittar vi även på annat, om någon fått ett arbete här kan den personen få lägenhet snabbare, säger Sven-Åke Lindblad, vd på Bostadsbolaget.
Han menar att risken för hyreshöjningar även beror på om det finns ett överskott på hyresrätter på orten eller inte.
- Om det finns många lediga lägenheter är det inte så enkelt att höja hyrorna.

Hyresgästföreningen arbetar för att förhindra marknadsanpassningen på nationell nivå.
- Det är social rättighet att ha en bostad och grunden till ett bra liv. Vi tycker att inte att det ska gå att spekulera på hyresmarknaden. Det finns andra sätt, exempelvis bostadsrätts- och villamarknaden, säger Ulf Eliasson.
Hyresmarknaden i Västervik
85 procent äger sitt boende och 15 procent bor i hyresrätt.
Av de 15 procent, som bor i hyresrätt, har 55 procent en privat hyresvärd och 45 procent hyr av Bostadsbolaget.
Källa: Bostadsbolaget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om