Den nya supersäkra bilbarnstolen
Redan för åtta år sedan bestämde EU att alla nya bilar ska ha särskilda slags fästen för barnstolar i yttre baksätena. Men först nu finns stolar med de så kallade isofixfästena att köpa.
Demonstrerar. Trafikforskaren Anders Ydenius demonstrerar den nya standardiserade kopplingen för bilbarnstolar. Foto: Thomas Arnroth
Foto:
Isofix är en internationellt standardiserad snabbkoppling för bilbarnstolar, där bilens bälte inte behöver användas.
De har varit en av bilens bäst bevarade hemligheter.
Har du en bil som är tillverkad efter 1998 eller 1999 ska du hitta dem i skarven mellan säte och ryggstöd på baksätets sidoplatser.
- På många bilmodeller är det diskret markerat i klädseln var de sitter, men på andra får man sticka in handen och leta. De ska finnas där, säger Anders Ydenius.
Men i ärlighetens namn har det inte funnits stor orsak att sticka in någon hand i ryggstödet, för fram tills nu har det inte funnits något att sätta fast i spännena. Nu har Folksam utvecklat en egen bilbarnstol tillsammans med Akta och som kan köpa.
Tanken med isofixsystemet har varit att bilarna ska vara bättre förberedda för säkra barnstolar.
- Man behöver inte använda bilens säkerhetsbälte för att spänna fast stolen. Det innebär att risken för att göra fel minimeras. Det är lätt att bältet hamnar fel eller att man slarvar annars.
Undersökningar visar att ungefär hälften av alla bilbarnstolar sitter felmonterade i bilen.
I mångt och mycket är isofixstolen en vanlig bilbarnstol, med den skillnaden att den här stolen sätts fast i en metallställning. Stolen står alltså inte direkt på bilens säte.
Det är ställningen som sitter fast i fästpunkterna. Ställningen går även upp i ryggen på stolen och har ett kraftigt stödben som lutar mot bilens golv. Det gör att det går lätt att sätta i och ta ut barnstolen. En färgmarkering och ett tydligt klickljud talar om när stolen sitter fast.
- Den här lösningen gör att barnet sitter så säkert det kan, konstaterar Anders Ydenius.
En viktig poäng med isofixstolen är att den räcker tills barnet är fyra år. Så länge bör nämligen barn sitta bakåtvända i bilen. Det är fem gånger högre risk att små barn dör eller skadas vid en krock om de sitter framåtvända.
Trenden är dock inte positiv. Mellan 1998 och 2003 ökade andelen barn som åker framåtvända före fyra års ålder dramatiskt, från 18 till 41 procent. Det finns inget som tyder på något trendbrott.
Orsaken är att de flesta bilar har krockkudde på passagerarplatsen som standard. Med en krockkudde kan man inte ha en bakåtvänd barnstol i framsätet. Resultatet är inte att föräldrarna sätter barnet bakvänt i baksätet, utan i stället låter barnet sitta framvänt i framsätet för tidigt.
Kanske kan isofixstolen ändra trenden. Tyvärr är den dyr. Den som inte erbjuds stolen rabatterad via sitt försäkringsbolag får räkna med att punga ut med 4 500 kronor.
- Men eftersom den räcker tills barnet fyller fyra år så blir det inte så dyrt. I normala fall måste man ju köpa två stolar, nu räcker det med en, säger Anders Ydenius.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!