Den kylda maten ingen succé i Södertälje
I Södertälje har systemet med att kyla ner hemtjänstmaten funnits ett tag, men det har inte blivit något jubel hos pensionärerna.
Han har fått reaktioner från många äldre som klagat på att smaken på maten försvinner i så hög grad när den värms upp att all mat smakar likadant.
- Det har inte varit några positiva reaktioner på den nya maten alls, säger han.
Erik Blomkvist säger också att kommunen måste tänka på att informera de äldre om att de måste ha ett kylskåp som är anpassat till uppgiften. Dels ska all mat få plats och sedan ska den hållas kall.
- Ett annat problem är att många värmer maten flera gånger. De kanske inte orkar äta upp allt första gången och då sparar de den och värmer upp igen och igen. Jag har fått information om att det inte är särskilt hälsosamt och att det som inte äts upp med detsamma egentligen borde slängas.
Nu ska det göras en utvärdering för att ta reda på hur försöket med kyld mat gått. Erik Blomkvist sitter själv med i det kommunala pensionärsrådet i Södertälje och han tror inte att något kommer att förändras, trots de klagomål som förts fram.
- Det sparar ju pengar, säger han.
Men det är trots allt inte den kylda maten som Södertäljepensionärerna ser som det största problemet när det gäller matdistributionen. Det är att de inte längre har ett gemensamt kök att gå till och äta på boendet utan att de äldre får sitta i ensamhet i sina lägenheter.
- Det är den sociala gemenskapen som är viktigast och att maten lagades i köket på äldreboendet och alla samlades för äta gemensamt betydde mycket. Många saknar den kontakten, säger Erik Blomkvist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!