"Den bästa senapen tillverkas i Västervik"
Det säger TV-mannen Peter Harrysson som nu ska "prisa" tillverkarna.
Senap, senap och åter senap. Anki Johansson, Anne-Lie Carrol och Benny Johansson har bråda dagar just nu. Halva årsproduktionen skall fram på kort tid. Foto: MAGNUS GLANS
Foto:
- I Västervik tillverkas den bästa senapen, säger Peter Harrysson (han på TV och teatern) med eftertryck.
Peter Harrysson är just nu ordförande för Gastronomiska Akademien där bland de sjutton även kung Carl Gustaf och vår biskop Martin Lind ingår.
- Jag är inte ordförande utan "direktör" säger Peter Harrysson skämtsamt till VT.
Hur som helst så har nu Gastronomiska Akademien beslutat ge Västerviks Senap en utmärkelse.
I motiveringen står:
"Producenter och kulinariska väktare av svensk husmanskosts främsta krydda".
Peter Harrysson, med Överumsförflutet, tycker det skall bli kul att träffa Västerviksfolket.
- Ja verkligen. Prisutdelningen är den 18 januari och jag ser fram emot det.
- Nästa gång jag får chansen är om sjutton år eftersom ordförandeskapet i akademien byts årsvis.
Västerviks Senap har sina lokaler lite diskret på Breviksvägen. På lördagen var det full aktivitet.
- Hälften av årsproduktionen skall fram på kort tid så här inför julen, säger Benny Johansson som tillsammans med Anki Johansson driver företaget.
Till sin hjälp har de även Anne-Lie Carrol.
- Det är bra att jobba på lördagar för då slipper man telefonen, säger Benny Johansson.
Senapsburkarna fylldes på löpande band och årsproduktionen är hisnande 140 ton!
- Vi har inte behövt göra så mycket reklam för oss. Senapen säljer bra ändå.
Jättereklam direkt i vanlig TV fick dock företaget för ett antal år sedan.
Det fanns ett program där någon tittade in i kändisars kylskåp.
När reportageteamet öppnade dåvarande finansminister Ann Wibbles kylskåp så fanns där inte mycket mer än en burk Västerviks-Senap.
I Västervik tillverkas även Edvins senap i stora mängder.
- Den är jättegod även den, säger Peter Harrysson som har koll på det kulinariska.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!