Demonstrationer väntar politikerna
Landstingsfullmäktige ska fatta beslut om mångfaldsprogram och folkomröstning.
Men innan politikerna kommer så långt kommer de att mötas av plakat och slagord. Ett stort antal fackföreningsanslutna väntas demonstrera mot entreprenadplanerna och för en folkomröstning i frågan.
Från Västervik reser dessutom några av Kommunals landstingsanställda medlemmar för att protestera mot sina dåliga löner. Lönefrågan är särskilt aktuell nu sedan löneförhandlingarna mellan Kommunal, Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet, strandade i förra veckan då parterna stod alltför långt ifrån varandra. Tre medlare utsågs på måndagen och förhandlingarna återupptogs.
Ärendet om att anta det borgerliga förslaget till mångfaldsprogram står först på landstingsfullmäktiges dagordning och lär väcka stor debatt bland politikerna även om frågan stötts och blötts under flera tillfällen tidigare. Frågan är ideologiskt färgad och det ska mycket till om blockgränserna ska brytas.
Vid landstingsstyrelsens sammanträde för några veckor sedan, antogs det borgerliga förslaget med minsta möjliga majoritet.
Socialdemokraterna och vänsterpartiet hade inför landstingsstyrelsens möte tagit fram ett tilläggsyrkande som de ville få igenom i det fall deras avslagsyrkande inte skulle få majoritet.
Där trycktes bland annat på att lika villkor ska gälla för såväl offentliga som privata aktörer, att offentlighetsprincipen och meddelarfriheten ska garanteras i nuvarande omfattning och att landstingets personalpolicy ska fortsätta att gälla.
Även detta tilläggsyrkande röstades ner i landstingsstyrelsen, men följer med till fullmäktige när frågan om mångfaldsprogrammet nu ska få sitt slutliga avgörande.
Politikerna har också att ta ställning till ett förslag om en gemensam hälso- och sjukvårdsorganisation för länet, samt till begäran om en folkomröstning i frågan om att lägga ut delar av länets sjukhus på entreprenad.
Folkomröstningsfrågan initierades i höstas av tidningen Östra Småland/Nyheterna och 13617 personer har skrivit under kravet på folkomröstning, som stöds av socialdemokraterna och vänsterpartiet. En närmare analys av listorna visade dock att listorna inte innehöll så många läsbara och giltiga namn, att man enligt kommunallagen måste pröva frågan om folkomröstning. Landstingsstyrelsen har ändå beslutat att respektera det stora medborgarengagemanget och pröva frågan politiskt.
Landstingsfullmäktige har också tio motioner samt ett antal valärenden på dagordningen. Dessutom har totalt 17 interpellationer ställts till de borgerliga landstingsråden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!