Förhållanden för dementa fick mycket uppmärksamhet i höstas när tv-programmet. "Uppdrag granskning" visade på bristerna på ett äldreboende i Piteå. Den 13 september polisanmälde demensförbundet Piteå kommun för missförhållandena. Fem månader senare lämnas fortfarande demenssjuka ensamma och inlåsta nattetid. Nu polisanmäler förbundet ytterligare fem kommuner i förhoppningen att lagbrotten tas på allvar. Demensförbundets ordförande Stina-Clara Hjulström säger i en kommentar att man har beslutet att polisanmäla några kommuner för att få en prejudicerande dom på det brott som betecknas som "olaga frihetsberövande."
-Vi skulle ju börja någonstans när nu Piteå visat sig inte vilja göra något åt missförhållandena. Att Västervik är en av de utvalda kommunerna är mer en slump. Socialstyrelsen hade en inspektion förra året där man valde ut 96 boenden. På sex av nio visade det sig att man låste in dementa och lämnade dem ensamma nattetid och Gertrudsgården i Västervik var ett av dessa.
Det är inte främst för att anklaga personalen som Demensförbundet gör den här anmälan. Man vill att de bristande resurserna inom äldreomsorgen ska uppmärksammas. Enligt nyligen framtagna beräkningar så behövs det 10 - 20 procent mer personal för att vården ska bli tillräckligt bra.
- Det här är ju en grupp som inte kan tala för sig själv. Med demenssjukdomen följer ofta ångest och rädsla och då måste det finnas personal som kan lugna ner och trösta.
- Nu hoppas vi att åklagaren i någon av de anmälda kommunerna ska ta upp målet. Det kan ju inte vara så att det finns lagar som inte gäller alla, säger Stina-Clara Hjulström.