Delade turer tas bort i äldreomsorgen

Västerviks kommun ska avskaffa delade turer inom äldreomsorgen. Dessutom ska hemtjänstens personal få betalda ytterkläder i jobbet.

Toofan Saeedi, Cecilia Setterdahl och Åsa Knutsson på Tjustgården i Västervik tycker att det är bra att delade turer avskaffas.

Toofan Saeedi, Cecilia Setterdahl och Åsa Knutsson på Tjustgården i Västervik tycker att det är bra att delade turer avskaffas.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2020-11-07 08:30

Det nya majoriteten i Västerviks kommun – Socialdemokraterna, Westervikspartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Centerpartiet – har bestämt sig för en rad satsningar, efter besked om extrapengar från staten, i spåren av coronapandemin. Pengarna ska användas för att stärka äldreomsorgen, efter den tuffa tid som är och har varit. 

Totalt handlar det om 20,7 miljoner kronor per år under åren 2021 och 2022.

En av satsningarna handlar om att avskaffa delade turer. Kommunen har tagit ett inriktningsbeslut om att göra detta, och Dan Nilsson (S) är glad över att de har nått en politisk enighet här. Han tycker att det är en viktig arbetsmiljöfråga och konstaterar att det här är något som de fackliga företrädarna har kämpat för länge.

Jannica Sjöblad är ordförande för Kommunal i Västervik. Hon säger att det finns medlemmar som vill ha kvar delade turer, men många vill ha bort dem. Själv brukar hon gå hem och sova, när hon jobbar så. Det är svårt att hinna göra så mycket sådana dagar, eftersom man bara är ledig cirka fyra timmar.

– Vi välkomnar beslutet, för det här är något som Kommunal har strävat efter att få bort, säger hon.

Vi har pratat med några anställda på Tjustgården i Västervik. De är positiva, men undrar hur det ska lösas rent schemamässigt. Att avskaffa delade turer, gör att det behövs fler anställda, för att få ihop det.

– Vi vill inte gå tillbaka till tolvtimmarspass, säger undersköterskan Åsa Knutsson.

Jannica Sjöblad håller med. Hon berättar att de jobbade så förr på helgerna; tolv timmar lördag och tolv timmar söndag.

– Då var man helt slut på söndagskvällen, minns hon.

En annan satsning gäller ytterkläder till personal i hemtjänsten, så att de slipper ha sina privata kläder, när de åker ut till de gamla.

Kommunen vill också utbilda anställda inom demensområdet på Silviahemmet, preliminärt 15 undersköterskor och två sjuksköterskor. De som går utbildningen, ska sedan vidareutbilda sina arbetskamrater.

En annan förändring är att hemtjänsten får en ny organisation, så att de äldre inte behöver möta så många olika ansikten. Ingela Svensson (C) tror att det blir bättre kontinuitet då.

– Det är lättare att se om det är någon skillnad i måendet, om man träffar någon tätare, säger hon.

Digital utveckling och roliga aktivteter genom Ung omsorg är andra områden som de statliga extrapengarna ska gå till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!