Förra veckan gick Liberalerna ut med att de vill införa obligatorisk förskola för femåringar, i hopp om förbättrade kunskaper i det svenska språket för personer med utländskt påbrå. Liberalerna i Västervik går på samma linje som partiledningen.
– Det hade varit bra att tidigare göra förskolan obligatorisk, säger Kenneth Hardy-Axelsson (L), ledamot i barn- och utbildningsnämnden.
Hardy-Axelsson menar att förskolan bör vara en lugn plats fylld med lek för barnen, en introduktion till skolan. Genom att göra förskolans sista år obligatorisk menar han att fler barn med utländsk bakgrund får möjlighet att interageras i samhället, och att man på så sätt kan minska segregationen i grundskolan över tid.
– Det kommer inte gå att helt få bort segregationen i skolvärlden men en obligatorisk förskola skulle vara ett sätt att försöka minska den, säger han.
Varför kan inte varje familj själva få besluta detta?
– Vi har ett av de bästa förskolesystemen i världen och de flesta barnen går också i förskola. Genom att göra det obligatoriskt från fem års ålder fångar vi upp de barn som av olika anledningar inte sätts i förskola, säger Hardy-Axelsson.
Marcus Fridlund (S) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden och delar inte uppfattningen om att ett förskoletvång vore det bästa för barnen:
– Det handlar om en mognadsprocess att anpassas till skolan genom förskolan. Vissa barn mår bra av att kunna umgås med yngre barn under en längre tid, medan andra trivs bättre med att vistas i miljöer med äldre barn.
Fridlund påpekar även att man i Västerviks kommun har stora inskrivningstal för förskolan och att en obligatorisk förskola inte skulle göra någon större skillnad. De flesta femåringarna finns helt enkelt redan i verksamheten.
Denna bild delas av kommunens grundskolechef, tillika tillförordnad förskolechef, Ewa Myhren.
– Vi har en hög andel inskrivna barn på förskolorna i kommunen, säger Myhren.
Språket och dess utveckling är något som prioriteras bland förskolorna.
– Vi har inte identifierat att barn som inte gått i förskolan ska ha sämre språkkunskaper än de som gått i förskola. Oavsett om man gått i förskola eller inte så görs alltid en individuell bedömning på barnen när de börjar förskoleklass och utefter den anpassar man undervisningen. Vi tar emot alla barn efter deras förutsättningar, säger Myhren.