Degig nyårsdag i flera bemärkelser

Nyårsdagen är den dag på året då svenskarna äter mest pizza. Det märktes även på pizzeriorna i Västervik under nyårsdagen. - Jag har redan tappat räkningen på hur många pizzor vi bakar men den här dagen är nästan att jämföra med Visfestivalveckan, säger Elias Besheri på pizzeria Acapulco i Västervik.

Elias Besheri hade fullt upp med att svara i telefon och serva kunder under nyårsdagen. Kunden Lena Nordqvist från Örebro lyckades pricka in tre av pizzerians mest populära pizzor när hon gjorde sin beställning. Foto: Lisa Olaison

Elias Besheri hade fullt upp med att svara i telefon och serva kunder under nyårsdagen. Kunden Lena Nordqvist från Örebro lyckades pricka in tre av pizzerians mest populära pizzor när hon gjorde sin beställning. Foto: Lisa Olaison

Foto: Lisa Olaison

Västervik2009-01-02 00:07
Telefonen går varm och Elias fingrar rafsar vant ner anteckningar från alla som ringer och beställer pizza. Med telefonluren under hakan och den långa sladden hängandes efter sig traskar han samtidigt omkring i det minimala utrymmet och hämtar färdigbakade, beställda pizzor från ovansidan av pizzaugnen. Det är trångt, varmt och intensivt. Sju personer jobbar med att ta emot beställningar, baka pizzor och servera. Alla ser jäktade ut.- Väntetiden är 30 minuter i dag mot normalt tio, säger Elias Besheri och lyckas efter en stund få fram att man fram till strax före klockan sju på kvällen redan bakat ungefär 300.Han har inga problem att rabbla upp de populäraste. En snabb titt på beställningslistan visar att kött såsom oxfilé och kebabkött är vanliga ingredienser på favoritpizzorna. Det är även bearnaise- och kebabsås. Vissa av pizzorna toppas dessutom med pommes frites.- Det är inte så vanligt på andra pizzerior, det är lite av vår grej, säger Elias Besheri.Han tror att de flesta håller sig till sin vanliga favoritpizza, även en typisk "dagen-efter"-dag som nyårsdagen. Och han förnekar att kvinnor skulle köpa andra typer av pizzor än män.- Men kvinnor är lite jobbigare, de ska byta ut fler ingredienser och så, säger han och skrattar.Vid ett bord sitter Lisa Andersson och Malin Ekberg. De har just avslutat sina pizzor - båda med pommes frites på.- Det är ett måste, tycker Lisa Andersson, som normalt sett bor i Norge men är hemma i Västervik över nyår.Hon berättar att det har blivit lite av en tradition att gå ut och äta pizza med kompisarna på nyårsdagen. Det är en dag då man inte alltid är så sugen på att laga egen mat, eller diska. Och den feta pizzan dämpar eventuella sviter från gårdagskvällen. Colan till är precis lika självklar.- Törsten är given en sådan här dag, säger hon och skrattar generat.
Pizzastatistik
En ny rapport från Onlinepizza.se visar att nyårsdagen är den överlägset största pizzadagen. Då äter svenskarna dubbelt så mycket pizza som en genomsnittlig söndag.Under sommarmånaderna och julhelgen går pizzaugnen däremot på lågvarv.76 procent av alla pizzor beställs med sås som tillbehör och den populäraste såsen är kebabsås.Pizzerior har funnits i Sverige i exakt 40 år. I dag finns cirka 5 000 pizzerior i Sverige.Svenskarnas favoritpizza är en egenkomponerad variant. Av de ordinarie pizzorna är kebabpizzan överlägset populärast, följt av klassiker som Capricciosa och Vesuvio.Källa: Onlinepizza.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om