Att debattfinalen är en stor sak för eleverna märks tydligt när åttonde- och niondeklassarna väller in i aulan på Ellen Key-skolan. Det ligger spänning och förväntan i luften, och de båda debattlagen är prydligt uppklädda i kavajer, slipsar och matchande färger. Finalisterna är klass 8M och 9N, och båda har slagit ut andra lag på vägen.
– Egentligen är tävlingen bara för niondeklassarna, men i år har vi bara fem klasser i nian, förklarar en av eleverna innan vi slår oss ner i aulan.
Fredrik Zanton, lärare och initiativtagare till debattävlingen, presenterar lagen – som sedan får hålla varsitt anförande. Läxor, och huruvida det är bra eller dåligt, är temat.
Debattörerna i 9N, som argumenterar för läxor, börjar med att peka på det egna ansvaret. Eleverna får, genom att göra uppgifter hemma, träna på att ta eget ansvar. Utan läxor skulle snittbetygen sänkas, och eleverna få sämre kunskaper.
– Att förbjuda läxor skulle vara att ta ifrån människor sina rättigheter.
Åttondeklassarna replikerar med att läxor skapar ojämlikhet, stress och inte nödvändigtvis leder till att eleverna får bättre kunskaper.
– Det finns inga bevis för att eleverna blir smartare av läxor, säger Eric Nord.
Han berättar om en skola i Västerås, där man slopat läxor helt. Det har fungerat bra i 13 år.
Efter att de båda lagen hållit sina anföranden blir det en öppen debatt – och till slut får juryn utse en vinnare. Vinnande ur striden går till slut klass 8M.