Debatten om S:ta Gertrud har vaknat
Trots att ideerna bara är i sin linda har åsikterna börjat komma.
Vi ställer oss frågande till om det ska behövas två stora parkeringar, skrev till exempel några representanter för Västerviks PRO och arbetarekommunens pensionärsutskott i en insändare i gårdagens VT.
VT har fått frågor om detaljer i förstudien.
Upphovet kan ni se härintill. En karta i förstudien visar en framtidsvision av sjukhusområdet.
Ett levande område där inte bara de nuvarande byggnaderna är fyllda, utan det också byggts nytt.
Dessutom har området fått en ny stor parkeringsplats och en ny tillfart för att klara trafiksituationen. Detaljer som väckt intresse och frågor.
Kartan till trots så ligger projekten en bit in i framtiden.
Per Sjöstrand som arbetat med projektet berättar om skissen och de övriga visionerna i planen.
Att vi gjort planen beror på att vi sett från andra håll när man arbetat med liknande områden att det är bra att ha en framtidsvision om hur området ska bli. Det underlättar när man pratar med hyresgäster.
I studien försöker man också att titta på praktiska problem som kan dyka upp under projektets gång.
Sådana är till exempel trafik- och parkeringssituationen.
Det kommer knappast att byggas något om det inte finns ett behov, men det kan vara bra att göra till exempel politikerna uppmärksamma på de här frågorna på ett tidigt stadium.
Per Sjöstrand betonar att i först hand gäller det att hitta verksamhet som de tomma lokalerna på sjukhusområdet kan fyllas med.
Häromveckan berättade vi om en sådan verksamhet.
Kriminalvårdsstyrelsen vill etablera en fängelsefilial för att lösa den platsbrist som finns i kriminalvården just nu. Det skulle kunna ge 30 jobb.
Finns det inte en risk att de planerna kolliderar med ert arbete att tvätta bort den negativa stämpel som finns på området sedan sjukhustiden?
Det är en intressant fråga. Först och främst är det naturligtvis positivt om det kommer en etablering till Västervik som ger jobb, men visst måste man tänka på sådant, säger Per Sjöstrand.
Han tror ändå inte att ett fängelse skulle behöva "smitta ner" områdets renommé.
Vi har ett fängelse vid busstorget i dag. Hindrar det folk från att resa med buss? De intagna kommer ju inte att vandra omkring på området, utan det blir en isolerad verksamhet.
Än så länge är inget klart när det gäller kriminalvårdens filial på området.
Vi har fått en förfrågan av kriminalvården, men det finns saker som behöver redas ut, till exempel när det gäller säkerheten, säger Evert Johansson, på landstingsfastigheter.
Även om "fasta paviljongen" förtjänstfullt fungerar som häkte för närvarande är det inte säkert paviljongen kan fungera som fängelsefilial utan anpassningar.
Det är också oklart hur länge kriminalvården behöver en filial.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!