"De yngre börjar dricka mer och mer"

Färre svenska ungdomar dricker alkohol i dag jämfört med tidigare, enligt flera undersökningar. Men i Västerviks kommuns syns snarare en oroväckande ökning och en tidig debut.

Många unga i kommunen börjar dricka redan när de är 13, 14 år.

Många unga i kommunen börjar dricka redan när de är 13, 14 år.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Västervik2020-10-05 06:00

Fatos Durmishi, som arbetar som fältare i Västerviks kommun, upplever inte alls att alkoholkonsumtionen bland ungdomar har minskat om han utgår från situationen i Västerviks kommun. 

– Det är för mycket alkohol. Det värsta är att yngre ungdomar börjar dricka mer och mer. Och ett stort problem, som jag också kan se, är att gymnasieelever langar till yngre och förmodligen langar någon till dem också eftersom inte heller de har åldern inne för att köpa alkohol, säger Fatos Durmishi.

Han berättar att många provar alkohol redan när de är 13 till 14 år.

– Ett bekymmer som jag ser är också hur man ska nå ungdomarnas föräldrar, så att de blir medvetna om att det här är ett problem. Det är ändå föräldrarna som sitter på lösningen faktiskt. Visst kan vi jobba förebyggande men vi är inte i tjänst 24-7. Vårt uppdrag är inte heller att uppfostra barn eller ungdomar. Det är föräldrarnas ansvar, säger Fatos Durmishi som hoppas att ungdomarnas föräldrar ska börja förstå den problematiska situationen.

Niclas Hagelin, som är engagerad i Vuxna på stan och även arbetar på Ellen Keyskolan, har samma uppfattning.

– Jag upplever snarare att fler ungdomar dricker alkohol nu än tidigare. Det är ganska lätt för dem att få tag i alkohol, ofta genom äldre vänner, säger Niclas Hagelin som har engagerat sig i Vuxna på stan i tolv års tid.

Andrea Brändström, som arbetar med brottsförebyggande arbete på Västerviks kommun, delar också uppfattningen.

– Vi upplever att ungdomar i vissa grupperingar börja dricka väldigt tidigt och också regelbundet. De börjar redan i sjuan eller åttan. Det är väldigt tråkig utveckling, säger hon och poängterar att det inte gäller alla ungdomar utan sker i vissa grupperingar.

Vuxna på stans Niclas Hagelin upplever att det för tillfället ordnas ganska mycket fester i Västervik. På gymnasiet arrangerar de olika ordenssällskapen större fester och det förekommer även tillställningar i samband med skolstarten, även om många fester ställdes in under våren.

Men mest handlar det om mindre partyn, och fester som äger rum utomhus, menar Niclas Hagelin, vilket gör det svårare för vuxna att hålla koll på var ungdomarna håller till.

– En del festar rätt mycket och det är ganska drogliberalt. Det är nästan lika lätt att få tag på lättare droger som det är att få tag på alkohol, säger Niclas Hagelin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!