Är man det minsta intresserad av hembygdshistoria är det läge att göra ett stopp på Kulbacken och Västerviks museum. Fram till mitten av januari pågår nämligen utställningen "Tjustbygden är...".
– 2016 är hembygdens år och vi ville göra något extra i och med det, säger museipedagog Adam Norman.
Han berättar de gick ut till alla hembygdsföreningar i Tjust och bad dem bidra med ett föremål och tio bilder som berättar om hembygden.
– Vi ville inte styra för mycket utan gav föreningarna fria tyglar. Det kunde vara nytt, gammalt, stort eller litet.
Det är över tjugo föreningar som medverkar och Adam Norman tycker att det är en bra blandning och bredd på det som visas.
– Det har varit ett stort intresse. Det verkar som om utställningen inbjuder till samtal och igenkänning. Många har diskuterat och berättat om egna upplevelser med bilder eller föremål som utgångspunkt.
Loftas hembygdsförening visar upp ett föremål som är ungefär en halv meter långt, gjort av plåt och med en strutliknande form. Det visar sig vara en plogfuktare. Lerjorden på loftaslätten var vida känd för sin styvhet. När det var torrt blev jorden stenhård och plogen ville inte glida fram. De uppfinningsrika bröderna Stark kom då på en strålande idé; en vattenbehållare som ger fukt till vändskivan och som får leran att släppa. De tog patent på sin uppfinning och kallade den rätt och slätt för "Glidfram".
– Det här är ett bra exempel. Plogfuktaren har en så tydlig koppling till Lofta hembygd, säger Adam Norman.
I en annan del av utställningen står en liten gräddvit kamin med sirliga dekorationer. Den är tillverkad i Ankarsrum 1904. Enligt informationsskylten lanserades denna Vikingkamin stort genom annonskampanjer och utställningar.
Blackstad hembygdsförening visar en skylt i trä med vacker skrift som förkunnar att detta hör till konungen. Skylten har suttit över knekttorpet Tymla i Bjerka.
– När utställningen invigdes i slutet av oktober kom Tjustdräkten på tal och vi bestämde att vi skulle ordna en dag som bara handlar om den, säger Adam Norman.
Dagen, den 15 januari, kommer att innehålla föredrag om folkdräkters ursprung. Kalmar dräktråd berättar om vad de gör och vad som finns i deras samlingar. Besökarna uppmanas också att ta med sina egna dräkter för att visa upp för varandra. Adam Norman tror att det kommer bli många intressanta samtal om Tjustbygdens egen folkdräkt.