Fem lokala matproducenter deltog i länets Matrunda

I helgen kunde den matintresserade få en försmak på Smaka på Tjust, då fem lokala matproducenter deltog i det länsövergripande evenemanget Matrundan.

Brittmarie Nilssèn, Kerstin Eriksson och Birgit Andersson har åkt till Nyhult från Kristdala.

Brittmarie Nilssèn, Kerstin Eriksson och Birgit Andersson har åkt till Nyhult från Kristdala.

Foto: Caroline Petersson

Västervik2023-09-10 18:00

Gårdsbutiker, mathantverkare, caféer och restauranger på landsbygden över hela länet öppnade upp sina portar för den som ville upptäcka det lokala matutbudet. De deltagande verksamheterna i Västervik som vi besökte skulle haft öppet ändå, men välkomnar initiativet från länsstyrelsen. 

– För oss är det en självklarhet att vara med, säger Annika Malm Nilsson på Mattorpet Solliden, som driver verksamheten tillsammans med maken Anders Nilsson och döttrarna Martina Nilsson och Frida Nilsson. 

undefined
Frida Nilsson och Annika Malm Nilsson inne i gårdsbutiken på Mattorpet Solliden.

Att arrangören valt ett datum mittemellan sommarsäsongen och Smaka på Tjust gör att de inte mäktar med några extra aktiviteter just den här helgen, men besökarna verkar hitta hit ändå. 

På gården finns grisar, får och höns, ett kafé och en gårdsbutik. Familjens ambition är att i första hand sälja direkt till sina kunder, och de deltar bland annat i Reko-ringen. I år har gården fler får än tidigare – men färre grisar. Orsaken är att spannmålspriserna ökat, samtidigt som priserna på griskött inte hängt med. Det lönar sig helt enkelt inte lika bra längre. 

– Det är för få som väljer ekologiskt, svenskt kött, konstaterar Anders Nilsson. 

Det, i kombination med att det allt oftare är torka och översvämningar, gör att många lantbrukare just nu är hårt pressade – och riskerar att tvingas lägga ned. Något som vore förödande för Sveriges självförsörjningsförmåga, enligt Anders. 

– Det är jättetråkigt att man inte tänker till när kriget bara är ett stenkast bort. Ska vi ha mat i det här landet måste vi baske mig köpa svenskt kött. 

undefined
Fredrik Andersson och "diskchefen" Olle Andersson på Nyhults goda hantverk. Fredrik vill gärna bidra till att konceptet Matrundan ska växa – men tror att det ligger lite för nära just Smaka på Tjust i tid för att bli riktigt stort i Västervik. Han skulle också gärna se att evenemanget delades upp i två, ett för södra länet och ett för norra länet.

Några kilometer bort ligger i alla fall ett kafé som prioriterar svenska, lokalproducerade råvaror – Nyhults goda hantverk. Här träffar vi Fredrik Andersson, som driver verksamheten tillsammans med Lovisa Andersson. Han köper kött från Solliden och Håkans glada grisar i Brantestad, och skulle gärna köpa alla grönsaker från trakten om det gick. 

– Vi vill främja det lokala, säger Fredrik Andersson. 

Kaféet ligger idylliskt mitt i skogen. Det har öppet under stora delar av sommaren, och även på helger i maj och på eftersäsongen, fram till Smaka på Tjust om två helger. Det är första gången Nyhults goda hantverk deltar på Matrundan. 

– Det är ett härligt initiativ, men det är svårt att veta om gästerna kommer för att det är Matrundan eller om de hade kommit ändå. 

undefined
Brittmarie Nilssèn, Kerstin Eriksson och Birgit Andersson har åkt till Nyhult från Kristdala.

Vid ett av borden sitter Kerstin Eriksson, Brittmarie Nilssèn och Birgit Andersson från Kristdala. För Birgit och Kerstin är det premiär i Nyhult, Brittmarie har varit här förr. 

– Det är jag som är guiden (skratt). Det är så mysigt här, tänk att det finns ett sånt underbart ställe så här ute i skogen, säger Brittmarie. 

– Och så gott, tillägger Birgit. 

undefined
Erik Askenberger och Lisa Wolfbrandt på Almviks mathantverk bakar pizzor som sedan läggs upp på buffén.

Vi lämnar kaféet och far vidare mot Almviks mathantverk, där Erik Askenberger, Lisa Wolfbrandt och Freddy Petersson är i full färd med att baka pizzor till dagens buffé. De har haft mycket gäster under helgen, men om det beror på att det är Matrundan eller inte är svårt att säga. 

– Men kanske det är några som ger sig ut som inte hade gjort det annars, säger Erik Askenberger. 

Vid ett bord hittar vi två gäster som är här för första gången, William Sjöholm och Linnea Veström. Att det är Matrundan har de dock inte koll på. De kom till Almviks mathantverk för att de fått tips om att det skulle vara bra. 

– Det var det också, jättegott. Jag gillar att pizzorna har tunn botten, säger Linnea Veström. 

undefined
Några av besökarna på Almviks mathantverk, Linnea Veström och William Sjöholm. Almviks mathantverk var en av de verksamheter som deltog i evenemanget Matrundan.
undefined
Albin Larsson, en av besökarna på Almviks mathantverk under söndagen.
undefined
Det bakas för glatta livet för att det ska finnas nygräddade pizzor till alla hungriga gäster på Almviks mathantverk.
Matrundan Kalmar län

Matrundan är ett initiativ från länsstyrelsen för att lyfta lokalproducerade råvaror. Gårdar, gårdsbutiker, restauranger och kaféer över hela länet öppnade sina portar för besökare under helgen. I Västerviks kommun deltog Almviks Mathantverk, Mattorpet Solliden, Nyhults goda hantverk, Haglunds gård i Hallingeberg och TKE Lantbruk och grönsaker i Augustenborg. 

Matrundan arrangerades samtidigt i både Jönköpings och Blekinge län. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!