Gårdsbutiker, mathantverkare, caféer och restauranger på landsbygden över hela länet öppnade upp sina portar för den som ville upptäcka det lokala matutbudet. De deltagande verksamheterna i Västervik som vi besökte skulle haft öppet ändå, men välkomnar initiativet från länsstyrelsen.
– För oss är det en självklarhet att vara med, säger Annika Malm Nilsson på Mattorpet Solliden, som driver verksamheten tillsammans med maken Anders Nilsson och döttrarna Martina Nilsson och Frida Nilsson.
Att arrangören valt ett datum mittemellan sommarsäsongen och Smaka på Tjust gör att de inte mäktar med några extra aktiviteter just den här helgen, men besökarna verkar hitta hit ändå.
På gården finns grisar, får och höns, ett kafé och en gårdsbutik. Familjens ambition är att i första hand sälja direkt till sina kunder, och de deltar bland annat i Reko-ringen. I år har gården fler får än tidigare – men färre grisar. Orsaken är att spannmålspriserna ökat, samtidigt som priserna på griskött inte hängt med. Det lönar sig helt enkelt inte lika bra längre.
– Det är för få som väljer ekologiskt, svenskt kött, konstaterar Anders Nilsson.
Det, i kombination med att det allt oftare är torka och översvämningar, gör att många lantbrukare just nu är hårt pressade – och riskerar att tvingas lägga ned. Något som vore förödande för Sveriges självförsörjningsförmåga, enligt Anders.
– Det är jättetråkigt att man inte tänker till när kriget bara är ett stenkast bort. Ska vi ha mat i det här landet måste vi baske mig köpa svenskt kött.
Några kilometer bort ligger i alla fall ett kafé som prioriterar svenska, lokalproducerade råvaror – Nyhults goda hantverk. Här träffar vi Fredrik Andersson, som driver verksamheten tillsammans med Lovisa Andersson. Han köper kött från Solliden och Håkans glada grisar i Brantestad, och skulle gärna köpa alla grönsaker från trakten om det gick.
– Vi vill främja det lokala, säger Fredrik Andersson.
Kaféet ligger idylliskt mitt i skogen. Det har öppet under stora delar av sommaren, och även på helger i maj och på eftersäsongen, fram till Smaka på Tjust om två helger. Det är första gången Nyhults goda hantverk deltar på Matrundan.
– Det är ett härligt initiativ, men det är svårt att veta om gästerna kommer för att det är Matrundan eller om de hade kommit ändå.
Vid ett av borden sitter Kerstin Eriksson, Brittmarie Nilssèn och Birgit Andersson från Kristdala. För Birgit och Kerstin är det premiär i Nyhult, Brittmarie har varit här förr.
– Det är jag som är guiden (skratt). Det är så mysigt här, tänk att det finns ett sånt underbart ställe så här ute i skogen, säger Brittmarie.
– Och så gott, tillägger Birgit.
Vi lämnar kaféet och far vidare mot Almviks mathantverk, där Erik Askenberger, Lisa Wolfbrandt och Freddy Petersson är i full färd med att baka pizzor till dagens buffé. De har haft mycket gäster under helgen, men om det beror på att det är Matrundan eller inte är svårt att säga.
– Men kanske det är några som ger sig ut som inte hade gjort det annars, säger Erik Askenberger.
Vid ett bord hittar vi två gäster som är här för första gången, William Sjöholm och Linnea Veström. Att det är Matrundan har de dock inte koll på. De kom till Almviks mathantverk för att de fått tips om att det skulle vara bra.
– Det var det också, jättegott. Jag gillar att pizzorna har tunn botten, säger Linnea Veström.