De vill (s)toppa planer på friskola

Socialdemokraterna i Västervik ställer sig mycket negativa till att göra om det kommunala gymnasiet till friskola. Främsta anledningen är att man då skulle förlora insyn och styrning över verksamheten.

Säger nej. Socialdemokraterna i Västervik vill inte göra om gymnasiet till friskola. Gunnar Jansson och Tomas Kronståhl menar att viktig styrning och insyn i utbildningen skulle förloras om gymnasiet blev friskola, samtidigt som det skulle bli dyrare för kommunen.  Foto: Jennie Lorentsson

Säger nej. Socialdemokraterna i Västervik vill inte göra om gymnasiet till friskola. Gunnar Jansson och Tomas Kronståhl menar att viktig styrning och insyn i utbildningen skulle förloras om gymnasiet blev friskola, samtidigt som det skulle bli dyrare för kommunen. Foto: Jennie Lorentsson

Foto:

Västervik2007-02-20 00:25
- Det är så mycket skattepengar som finansierar det här och att bara lämna över dem utan någon som helst möjlighet till insyn vill vi inte göra, säger Gunnar Jansson, ordförande för socialdemokraterna.
Gymnasiet i Västervik har en nettobudget på 130 miljoner kronor och enligt honom är det var medborgares rättighet att få veta vad pengarna används till. Om gymnasiet blir friskola förlorar man den möjligheten.
- Ja, att bara betala till någon annan utan att ha kontroll eller insyn tycker vi är det värsta, säger Tomas Kronståhl, s, andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Men det är inte den enda anledningen till att man vill stoppa en gymnasiefriskola.
- Det skulle utan tvekan bli dyrare för kommunen att göra om gymnasiet till friskola, säger Gunnar Jansson.
Enligt honom handlar det om en fördyring för kommunen på drygt tio miljoner kronor.
Han tror också att det finns en risk att utbudet av utbildningar blir mindre och att dyra linjer som bygg försvinner.
- Hittills har det inte varit de dyra linjerna som friskolorna har valt att starta. Risken finns att det blir en massa samhällsvetarlinjer.

Socialdemokraterna ifrågasätter också gymnasiechefen Staffan Erlandssons resonemang att kommunal styrning har gjort utvecklingen av skolan trög.
- Det har inte varit någon styrning som har hämmat gymnasiets utveckling och de har aldrig fått ett nej från barn- och utbildningsnämnden. Det är det som gör det här allvarligt. De har misslyckats med sin uppgift om de inte lyckats leda sin verksamhet, säger Gunnar Jansson.
- Hade det varit lärare och inte gymnasiechefen som kom med förslaget hade det varit en annan sak. Nu har vi väldigt svårt att se något annat rent ekonomiska incitament, säger Tomas Kronståhl.
- Vi har inte bromsat gymnasieledningen. Tvärtom, vi har utmanat och uppmanat till utveckling, säger Gunnar Jansson.

Från resten av oppositionspartierna, men även från majoriteten, har socialdemokraterna fått signaler om att att fler är emot friskolan.
- De jag har pratat med ar inte jublat, säger Gunnar Jansson.
S-gruppen är även emot planerna på att konkurrensutsätta den kommunala vuxenutbildningen och lägga ut Svenska För Invandrare-utbildningen på entreprenad.
Nu ska de göra allt de kan genom att debattera och argumentera för att stoppa friskolan och behålla vuxenutbildningen inom kommunen.
- Vi sätter ner foten, det måste finnas någon gräns, säger Tomas Kronståhl. Nu har i alla fall det största partiet sagt sitt och det känns bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om