När restriktionerna hävdes tidigt i våras, kom så småningom även karensdagen tillbaka. Enligt Socialdemokraterna och Kommunal drabbar det särskilt de yrkesgrupper som inte kan jobba hemifrån, som till exempel barnskötare och undersköterskor i äldreomsorgen.
– En del har gått och jobbat ändå, för att de inte haft råd att vara sjuka. Samtidigt är det ju svårt att dölja om man är förkyld, säger Jannica Sjöblad, ordförande för Kommunal i Västervik.
Kommunal drog därför i gång ett upprop för att få bort karensavdraget.
– I mars började vi med namnunderskrifterna, säger Alexandra Svensson, ordförande för Kommunal i Hultsfred/Högsby.
När underskrifterna överlämnades till regeringen hade 140 000 personer skrivit på.
Riksdagsledamoten Tomas Kronståhl (S) stöttar Kommunal i detta och säger att hans parti vill genomföra en miljardreform för att förändra karensavdraget.
– Vi vill ta bort karensavdraget för dem som jobbar med människor och inte kan jobba hemifrån, säger han.
Att man inte kan välja att jobba hemma är alltså ett skäl, men ett annat är att just de här yrkesgrupperna dessutom utsätts för extra mycket smitta på sin arbetsplats.
Kronståhl vill också tillägga att det pågår en utredning som ska se över sjukförsäkringen rent generellt. Där ingår karensavdraget, men utredningen ska även spegla konsekvenserna för arbetsgivarna att betala de första 14 dagarna av sjukskrivningen, om det är rimligt att de ska göra det.