Anledningen är regionens rekryteringsproblem. De menar att bristen på mentorer är en av orsakerna till att medarbetare inte rekryteras i snabbare takt.
Moderaterna motionerade tidigare i år om att låta de som uppnått pensionsålder att jobba kvar, då sa fullmäktige varken ja eller nej. Carl Dahlin, en av motionärerna, säger att det finns många som jobbar kvar på timmar och vikariat efter pension, men att det inte är samma sak som att behålla sin fasta tjänst.
– Man skulle kunna gå ner på halvtid och handleda yngre kollegor som kan ta över sedan. Man ska alltid ha möjligheten att få gå hem, men det finns de som känner att de har mer att ge.
Mia Nilsson, HR-chef på Västerviks och Oskarshamns sjukhus, säger att möjligheten för medarbetare som fyllt 68, dagens LAS-ålder, att få stanna kvar på sin ordinarie tjänst finns och utnyttjas redan i dag. Hon har ingen åsikt om motionen i sig, men säger att alla kompetenser behövs på sjukhuset.
– Vi har stor öppenhet och ser gärna att våra medarbetare jobbar så länge som möjligt. Det är väldigt positivt att jobba länge och att komma in och jobba även efter pension.
Pensionärer kan jobba kvar som innan, jobba deltid eller jobba på timmar.
– Vi har ingen systematik för att jobba kvar bara för att vara handledare. Men hela vår verksamhet bygger på det ständiga lärandet. I rollen som anställd efter pensionsålder delger man sin kunskap. Men vi har inte uttryckt det som en ren handledartjänst.