Så ska patienterna bli mer delaktiga: "Ökar tryggheten"

Länsunionen vill öronmärka 85 miljoner kronor under de kommande två åren för omställningen till den så kallade "Nära vården". Och i det här sammanhanget ska primärvården spela en central roll.

Angelica Katsanidou (S), Johanna Wyckman (L), Yvonne Hagberg (S) och Christer Jonsson (C), från Länsunionen, besökte Ankarsrums hälsocentral på fredagen.

Angelica Katsanidou (S), Johanna Wyckman (L), Yvonne Hagberg (S) och Christer Jonsson (C), från Länsunionen, besökte Ankarsrums hälsocentral på fredagen.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2021-11-12 15:00

Utökat samarbete mellan regionen och kommunens olika instanser, fasta vårdkontakter för patienten, färre listade patienter per läkare, ökat användande av digitala hjälpmedel, så kallad egenmonitorering, och satsningar på hälsosamtal och hälsoprogram – som förebyggande åtgärder.  

Ja, detta är några av de punkter som Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna lyfter fram som exempel på hur de vill skapa en mer tillgänglig och nära vård för patienterna i länet. Samt för att i längden minska belastningen på sjukvården när färre ska försörja allt fler i takt med att befolkningen blir äldre. 

Primärvården får en slags nyckelroll i omställningen till en mer nära vård, då det är primärvården som i möjligaste mån har uppdraget att samordna olika insatser för patienten.

– Det här är i enlighet med primärvårdsreformen som klubbades igenom i riksdagen förra året, säger Johanna Wyckman (L).

Borgholmsmodellen har blivit ett väletablerat föredöme och nu vill Länsunionen att den införs i hela regionen.

I korthet går den ut på att läkarna, med max 1000 patienter på sin lista, ofta gör hembesök hos sin åldrande patientskara och att man har ett utvecklat och väl fungerande samarbete med den kommunala hemsjukvården, ambulansverksamheten och sjukhuset.

– I dag har länets primärvårdsläkare i snitt cirka 1800 patienter på sin lista. Vårt mål är 1750 listade patienter per läkare nästa år och till år 2023 vill vi vara ner på 1500, säger Christer Jonsson (C). 

Yvonne Hagberg (S) nämner några nya satsningar inom ramen för "Nära vård".

– På ortopeden i Oskarshamn började man för några år sedan att använda sig av patientkontrakt och de införs nu i hela regionen och används numera faktiskt även nationellt eftersom man sett att det varit lyckosamt. 

Med hjälp av kontraktet vet patienten hela tiden vad nästa steg i behandlingen är, vilket skapar större trygghet – något som i sin tur ska minska belastningen på vården, menar Yvonne Hagberg. 

Vidare införs en fast vårdkontakt – en läkare eller sjuksköterska – som patienten alltid kan vända sig till.

– Även detta skapar större trygghet hos patienten och ökar möjligheten till samordning mellan instanser.

Nästa vecka, den 17–18 november, fattas beslut om Regionplanen 2022–2024, i regionfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!