De vill ge Västerviks föräldrar lite bättre koll

Redan förra hösten startade arbetet med den teaterföreställning som först nu ska möta publiken för första gången. Gänget bakom pjäsen vill ge vuxengenerationen en inblick i hur ungas liv ser ut idag.

De medverkande i pjäsen är: Minna Zaar, Tekla W Björkum, Emelie Johansson, Fanny Thelin, Nicolas Khundet Rooth, Lava-Li Sinai, Annie Hansson och Paulina Dobek.

De medverkande i pjäsen är: Minna Zaar, Tekla W Björkum, Emelie Johansson, Fanny Thelin, Nicolas Khundet Rooth, Lava-Li Sinai, Annie Hansson och Paulina Dobek.

Foto: Caroline Petersson

Västervik2021-10-01 10:00

"Inga vuxna kan veta hur det är att vara ung idag". Det är en av utgångspunkterna för pjäsen som en teatergrupp på Kulturskolan sätter upp med premiär på måndag. Vuxna kan visserligen känna igen sig i känslor och tankar – men livet för en ung människa är helt annorlunda idag jämfört med förr. Inte minst på grund av all tid man spenderar på internet och sociala medier. 

Men teatergruppen vill ge sin föräldrageneration, och andra nyfikna, nycklar för att förstå. Därför sätter de upp föreställningen "Upp – ungdomspunkten", som bygger på ungas egna berättelser. 

Lava-Li Sinai, en av ungdomarna bakom pjäsen, berättar att de fått in berättelser från vänner och bekanta. Texter som de sedan förädlat och anonymiserat. 

– Allt som sker är alltså sant och har hänt unga människor i Västervik, säger Bisse J Johansson från Kulturskolan, som varit med och stöttat ungdomarna under arbetet. 

Gruppen spelar upp några av scenerna. I en av dem föreställer Lava-Li en tjej som blivit utsatt för nätmobbning av en kille och upplever att det är hennes eget fel. Hon berättar för sin kompis, spelad av Fanny Thelin, som uppmuntrar henne att tänka om. 

undefined
Paulina Dobek, Tekla W Björkum, Annie Hansson och Fanny Thelin hoppas att få igång ett samtal mellan ungdomar och vuxna genom pjäsen.

I en annan scen illustreras ett samtal mellan ett gäng kompisar som snackar skit om en gammal klasskompis – och kommer fram till att det är just det här skitsnacket som fått dem att "bonda" så bra. 

Här pinglar det i en klocka, och det betyder att publiken ska vara med och interagera. Det får man göra genom att svara på kluriga frågor i sin mobil, via ett mentometersystem. 

Det finns också andra, tyngre inslag i pjäsen. Berättelserna berör såväl självmord som sexuella övergrepp, till exempel. Med sig efter föreställningen får publiken kontaktuppgifter till olika instanser dit kan vända sig till om man behöver råd eller stöd. 

– Vi hoppas att det här kan vara en ingång till diskussioner mellan ungdomar och deras föräldrar, där man kan uppmärksamma olika frågor, säger Tekla W Björkum, en av ungdomarna. 

Föräldrar och andra vuxna kanske aldrig helt och fullt kommer fatta hur det är att vara ung idag, tror gänget, och de bör heller inte försöka bli "en i kompisgänget". Men de kan göra sitt bästa för att förstå, och prata med sina ungdomar. 

Hur tycker ni att en bra förälder ska vara? 

– De ska visa sig intresserade. Visa intresse för det som ens barn tycker om, även om man själv kanske inte tycker det är jätteroligt, säger Nicolas Khundet Rooth. 

Han tillägger;

– De ska vara en säker punkt. Som alltid finns där, oavsett vad, och inte dömer. 

– Ja, precis. När vänner kommer och går är föräldrarna alltid en punkt som man kan komma tillbaka till, säger Tekla. 

Ungdomarna har själva jobbat med såväl manusbearbetning som scenografi, musik och allt annat som ingår i uppsättningen. Tekla berättar att de arbetat extra mycket med texterna eftersom att de känt ett ansvar för de som delat med sig av berättelserna. 

– Dels ska de ju känna igen sig, dels ska det inte vara igenkänningsbart, förklarar hon. 

Egentligen var tanken att spela pjäsen för publik redan i våras, men på grund av pandemin fick gruppen skjuta upp de offentliga visningarna. Så det är en efterlängtad premiär som äger rum nu på måndag, den 4 oktober på Mejeriet. 

Utöver premiären spelas ytterligare tre föreställningar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!