De vill bryta normerna inom yrket

Manliga sjuksköterskor och kvinnliga ingenjörer. På Campus Västervik pågår just nu två projekt med målet att förändra synen på vilka utbildningar män respektive kvinnor "kan" söka.

Jämställdhetsarbete. Projektledaren för  Jämställdhetsintegreringsprojektet Johanna Andersson, campuschefen Jerry Engström samt forsknings- och utvecklingsansvarige Michaela Ericsson.

Jämställdhetsarbete. Projektledaren för Jämställdhetsintegreringsprojektet Johanna Andersson, campuschefen Jerry Engström samt forsknings- och utvecklingsansvarige Michaela Ericsson.

Foto: Karin Hertz

Västervik2018-01-31 07:00

I september startade Campus Västervik upp ett Jämställdhetsintegreringsprojekt och i mitten av januari beviljade Regionförbundet i Kalmar län projektmedel för ytterligare ett projekt med liknande tema; Jämställd ingenjörsrekrytering.

– Vi har märkt av ett väldigt stort intresse för det här från Regionförbundet, säger campuschef Jerry Engström.

Projektledaren Johanna Andersson har redan arbetat med Jämställdhetsintegreringsprojektet sedan den första september. Syftet med projektet är att ”medvetandegöra, förklara och hantera och på längre sikt bryta könsbundna studieval”. Målet är alltså att fler kvinnor ska söka ingenjörsprogram och att fler män ska välja att läsa till exempelvis sjuksköterska och socialpedagog.

– Det handlar om att synliggöra för givet tagna normer. Det finns grupper och människor som blir exkluderade. Därför behöver man vara kritisk och titta på de här normerna, säger Michaela Ericsson, ansvarig för forskning och utveckling på Campus Västervik.

Till hösten startar ett maskiningenjörsprogram med inriktning mot produktionsteknik på campus och det är den utbildningen som Jämställd ingenjörsrekrytering är inriktat mot.

– Vi har haft särskilt fokus på normkritik i arbetet med programmet. Det handlar inte bara om att studenterna ska ha en dator och en plats att sitta på, utan också om ett genomarbetat tänk. Hur ska vi arbeta för att få kvinnor att söka det här programmet? säger Michaela Ericsson.

På längre sikt handlar det om att industrijobb ska locka såväl kvinnor som män.

Inom Jämställdhetsintegreringsprojektet kommer arbetsgivare, socialpedagoger samt kommunens personalavdelnings anställda och studie- och yrkesvägledare att ges utbildning i normkritik.

– Alla högskolor och universitet är ålagda att arbeta med jämställdhetsrekrytering. Vi kommer att se på allt material, som annonser och informationsbroschyrer, med normkritiska ögon, säger Michaela Ericsson.

Johanna Andersson har tagit fram underlag som kan användas när informationsmaterial granskas. Hon menar att val av bild och text faktiskt kan påverka valet av utbildning.

– Vi ska också göra normkritiska vandringar på arbetsplatser. Då går man runt på arbetsplatsen och kollar bland annat hur det är skyltat, kan någon med funktionsnedsättning jobba här, säger Michaela Ericsson.

Normkritik

Metoder och teorier som används för att arbeta mot diskriminering och exkludering (Nationalencyklopedin).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!