De vill att maten ska lagas lokalt

Runt 300 personer har skrivit på ett matuppror för mer lokalt producerad mat till såväl barn som gamla. Personalen på förskolan Björken i Västervik tycker att det vore en god idé att börja där, när det ändå ska byggas nytt.

Cecilia Lind och Christina Österberg från förskolan Björken i Västervik har just överlämnat protestlistorna till kommunalrådet.Foto: Ellen Kindstrand

Cecilia Lind och Christina Österberg från förskolan Björken i Västervik har just överlämnat protestlistorna till kommunalrådet.Foto: Ellen Kindstrand

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2009-03-12 00:08
I går överlämnades en bunt namnlistor till kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M). På plats fanns Christina Österberg, Maud Karlsson och Cecilia Lind, som alla jobbar på förskolan Björken.Björkens gamla, mögliga lokaler har rivits för att ge plats åt en ny förskola, och då tycker personalen att det vore ett gyllene tillfälle att bygga ett tillagningskök och börja laga maten på plats.Som det är nu, varmhålls maten länge innan den serveras, något som personalen inte tycker om.- Det är viktigt för barnen att få näringsriktig kost, säger Christina Österberg.I dag är det mycket halvfabrikat i maten, vilket de också skulle vilja minska på. Med ett eget kök finns det möjlighet att göra det.Om det fanns ett tillagningskök på Björken skulle det också vara lättare att anpassa matmängden till vad barnen äter upp och kanske ta vara på rester. Nu slängs väldigt mycket mat.En annan fördel skulle vara minskade transportkostnader.Att kunna köpa in råvaror från lokala producenter är en annan dröm som skulle kunna bli verklighet om Björken lagade sin egen mat.- Det skulle vara kul att kunna åka med barnen dit där mjölken kommer ifrån, säger Christina Österberg.Varken hon eller hennes kollegor tror att det skulle behöva bli så mycket dyrare, jämfört med i dag.- De som har provat, i andra kommuner, säger att det blir inte dyrare. Jag tror att det här är något som de flesta vill ha, både till barn och äldre, säger Christina Österberg.Harald Hjalmarsson lovade inget, utan svarade bara att de måste konsekvensbelysa vad det skulle innebära att gå från centralt till lokalt producerad mat.Men han ser det inte som uteslutet att det skulle kunna bli som personalen vill på Björken.- Om man efter en helhetsbedömning kommer fram till att det passar bäst, så självklart. Måltiden är en viktig del av dagen, oavsett om man är barn eller gammal.På förskolan Björken går ungefär 90 barn. Fram till dess att den nya förskolan står klar, enligt beräkningarna i december, får barnen hålla till i baracker vid Marieborgsskolan.Men matupproret, som 300 personer skrivit på, gäller barn och gamla på även andra enheter i kommunen än bara Björken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om