De lämnade över lönekravet med 30 namnunderskrifter för över en månad sedan. Samtliga undersköterskor på korttidsboendet på Hospitalsgården ställde sig bakom kravet.
Tre politiker var inbjudna att gå bredvid personalen under en arbetsdag, måndagen 7 mars, för att se vad personalen gör.
Ingen kom.
– De hade någon budgetförhandling fick vi veta. De tror att vi ska glömma våra krav, säger Linda Åkerman om lönekravet som drivs som en ickefacklig fråga.
Undersköterskornas argument för att få öronmärkta 5 000 kronor mer i månaden är att de gör många extrauppgifter som oftast ligger på sjuksköterskenivå. På Annagården finns 30 vårdplatser på tre olika avdelningar, många patienter är svårt sjuka.
– Patienterna har så skiftande behov. En kan behöva palliativ vård i livets slutskede, i rummet bredvid en svårt senil person och bredvid en med benbrott. Alla kräver så olika typ av vård, förklarar Marie Forssén när de samlats en eftermiddag i Kajutan.
Hur tolkar ni tystnaden från politikerna?
– De bryr sig inte om oss. Vi brukar alltid få höra att de har en pott pengar som de kan fördela och inget mer. De förstår inte vad vi gör. Vi vill visa dem, så de får insikt, säger Susanne Johansson.
Hur känns det?
– Man blir arg och känner sig inte värdesatt, svarar Marie Forssén.
De visar en lång lista med bred kunskap undersköterskorna på Annagården har, utöver standardkompetens.
– Vi ska byta kateter, klara smärtlindring, omläggning av bensår och mycket mer. Vårt spektrum är så brett, det liknar inget annat i kommunen. Det är inte bara att byta blöja, säger Jessika Gustavsson.
– Dessutom ska vi ta hand om de anhöriga på ett bra sätt, tillägger Marie Forssén.
Ovanpå det kom den kraftkrävande pandemin, där de fick tillfälligt lönepåslag.
De berättar att de trivs och har valt att jobba på Annagården för att få utvecklas i vårdyrket. Men lönefrågan tynger dem.
– Det är kul. Jag gör det gärna, men jag vill ha betalt för det, säger John Adolfsson.
I tidskriften Kommunalarbetarens senaste lönekoll ligger Västervik på sista plats i landet bland kommunala undersköterskor, med en medellön på 26 051 kronor per månad.
– Det är inte attraktivt att jobba här. Folk väljer att jobba på sjukhuset istället. Vi har svårt att få vikarier. Förra sommaren fick vi stänga en avdelning därför, berättar Linda Åkerman.