Clara Lundén, Eva Byström och Birgitta Forsberg är alla tre diakoner i Västerviks församling. På julafton håller de öppet hus i Svenska kyrkans församlingshem på Båtsmansgatan i Västervik. Det är en stund av gemenskap och värme. På senare år har det utvecklats till ett samarbete mellan Svenska kyrkan och frikyrkorna i Västervik.
– Det är öppet mellan två och halv fem. Vi serverar ett enkelt julbord, spelar musik och sjunger julsånger. Ingen ska behöva sitta ensam på julafton, säger Clara Lundén.
Det är ideella krafter som får julgemenskapen att fungera. All hjälp är välkommen och vill man vara med och stötta är det bara att kontakta någon av diakonerna.
– De som kommer på julafton är i blandade åldrar och förra året var det ett 60-tal personer. Vi har inget strikt schema utan det är spontant. Någon har kanske lust att läsa en dikt, en annan sjunga en sång eller bara vara, säger Clara Lundén.
Ett annat hjälparbete som sker i samverkan med frikyrkorna är “matkassen”. Utsatta familjer och personer får en kasse full med julmat.
– Vi samarbetar med Ica Maxi. De packar kassarna och vi delar ut dem till de personer som har behov. Det kan vara familjer med knappa resurser som har svårt att få pengarna att räcka till den extra utgift som julmaten innebär, säger Eva Byström och fortsätter:
– Det är viktigt att mötas och samtala innan. Dels för att det underlättar att prata om sina problem och dels för att vi ska hinna med planering, packning och utdelning.
Att dela ut julmat till behövande har en lång tradition. Eva Byström minns tillbaka och berättar att det växt något enormt. I början av åttiotalet var det runt tio små lådor som Tempo packade.
– Förra året delade vi ut ungefär 80 “matkassar” och vi räknar med minst lika många i år, säger hon.
I samband med “matkassen” delas även julklappar till barn ut. Det är den ideella föreningen Julklappsinsamlingen, initierad av reklambyrån Lindström Römbo i Västervik, som på olika sätt samlat in julklappar till barn i olika åldrar.
– Det är väldigt roligt att det blir såpass många julklappar. Vi har kontakt med de familjer med barn där det inte skulle bli en enda klapp annars. Blir det klappar över delar vi ut dem under kommande år som födelsedagspresenter, säger Birgitta Forsberg.
I arbetet med att skapa gemenskap och mening vill diakonerna också nämna Café mötesplatsen som finns på S:t Johannes i Johannesdalsområdet.
– Det är så mycket ensamhet och genom att komma till oss kan man bryta isoleringen, säger Birgitta Forsberg.