De ungas frågor debatterades i fullmäktige

Politikerna ska ta sig en andra funderare när det gäller hur droger kan bekämpas i Västervik, och hur sexualundervisningen bedrivs på gymnasiet.

Gymnasieeleven Fredrik Rosenmüller är uppe i talarstolen och talar för sin motion om möjlighet att få studiestöd efter ordinarie skoltid. Motionen bifölls inte.

Gymnasieeleven Fredrik Rosenmüller är uppe i talarstolen och talar för sin motion om möjlighet att få studiestöd efter ordinarie skoltid. Motionen bifölls inte.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2020-09-21 17:00

Utgångsläget såg inte bra ut inför måndagens ungdomsfullmäktige. Inte om man ville att åtminstone någon av de elva motioner som skrivits av gymnasieungdomar skulle bifallas och förverkligas.

Inte i något fall var kommunstyrelsens förslag till beslut bifall.

I fullmäktige blev utfallet något bättre. En motion bifölls till hälften, och i två fall, en motion om insatser mot droger och en motion som föreslår en förbättrad sexualundervisning, ska kommunen utreda frågorna ytterligare för att se om man kan göra mer.

Vi börjar med bifallet.

Två elever föreslog dels att komvux och SFI ska flytta från gymnasiet, och dels att eleverna på gymnasiet ska tillfrågas i stora ärenden som berör dem.

Frågan om beslutet att samla gymnasiet, komvux och SFI i samma lokaler har debatterats flera gånger i fullmäktige under de senaste åren. Den politiska ledningen står fast vid att inte genomföra en ny flytt. Man får göra det bästa av situationen i de befintliga lokalerna.

Fredrik Lindwall från Centerpartiet tyckte däremot att den andra bisatsen, att ungdomarna ska tillfrågas var rimlig. Han fick gehör från fler partier.

En annan av ungdomsmotionerna handlade om bekämpningen av droger på gymnasiet. Motionärerna föreslår att slumpmässiga drogtester ska genomföras, att undervisning om droger och biverkningar ska vara en obligatorisk del i undervisningen och att skolorna ska genomsökas av narkotikahundar.

I svaret från förvaltningen sades att mycket av det som eleverna efterlyser redan görs, och att annat som de slumpmässiga drogtesterna inte har lagligt stöd.

Harald Hjalmarsson (M) tyckte att narkotikaproblemet i samhället är så allvarligt att kommunen ska utreda om det finns mer man kan göra. Han följdes av flera politiker som höll med om att man ska göra en fördjupning i ämnet innan man går till beslut. Det blev en återremiss.

På plats i talarstolen fanns gymnasieeleven Eja Thellman som kritiserade dagens sexualundervisning. Hon efterlyste bättre undervisning i frågor som rör hederskultur, samtycke och jämlikhet.

Hon fick mycket beröm för sitt anförande.

Vänsterpartisten Staffan Folke jämförde med den sexualundervisning han fick som realskoleelev för 62 år sedan.

– Det är sorgligt att vi inte kommit längre.

På förslag från Vänsterpartiet och Moderaterna röstades en återremiss igenom för att se om undervisningen kan förbättras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!