De tvingas sluta skolan?

Efter nyår blir Valstadskolan i Gamleby friskola. Samma sak med Helgesboskolan. Då får inte längre elever från Kalmar inackorderingstillägg och kan tvingas avbryta sina studier, om inte reglerna ändras.

Tvingas sluta? Sabina Andersson, Färjestaden och Sabina Lidman, Kalmar går på Valstadskolan i Gamleby, som blir friskola efter nyår. Då får de inte längre något inackorderingstillägg och kan tvingas avbryta sina studier. Ett och ett halvt år kan vara bortkastat. FOTO: HANS BRANDIN

Tvingas sluta? Sabina Andersson, Färjestaden och Sabina Lidman, Kalmar går på Valstadskolan i Gamleby, som blir friskola efter nyår. Då får de inte längre något inackorderingstillägg och kan tvingas avbryta sina studier. Ett och ett halvt år kan vara bortkastat. FOTO: HANS BRANDIN

Foto:

Västervik2005-09-16 00:25
Kommunalförbundet äger Kalmar läns naturbruksskolor. I juli i år såldes Valstadskolan och helgesboskolan till Hushållningssällskapet. Från nyår blir dessa båda skolor friskolor.
Kalmarsunds gymnasieförbund (omfattar Kalmar, Torsås, Mörbylånga och Borgholms kommuner) har beviljat elever som går på Valstad och Helgesbo inackorderingstillägg för hela läsåret, men helt nyligen skickades ett brev ut där det står att det "uppstått ett fel vid utskriften av tidigare beviljat inackorderingstillägg".

Eleverna får bara inackorderingstillägg för höstterminen.
- Så är det, bekräftar rektor Lars-Gunnar Fransson, Valstadskolan. Beslutet grundar sig på att CSN (centrala studiestödsnämnden) har ansvaret att betala inackorderingstillägg för elever på friskolor.
Nu är det bara den haken att CSN anser att naturbruksprogrammet erbjuds på Ingelstorpskolan i Kalmar och hänvisar eleverna dit, såvida inte föräldrarna betalar boendekostnaden på Valstadskolan.
- Vi kommer i kläm, säger Sabina Andersson, Färjestaden och Sabina Lidman, Kalmar. Vi läser andra året på Valstadskolan i Gamleby med inriktning på djurvård, en utbildning som inte finns på Ingelstorpskolan. Det här drabbar också våra kamrater som studerar på trädgårdlinjen.

- Ingelstorp har bara specialinriktning på jordbruk och häst och det passar inte alls in i våra planer. Vi har båda tänkt oss att studera vidare till veterinärer. Ska vi tvingas sluta efter ett och ett halvt år bara för att CSN gör en snäv tolkning av sina regler?
Rektor Lars-Gunnar Fransson är upprörd:
- Det är sanslöst. De drabbade eleverna sökte och antogs här på skolan innan den såldes och hade alltså ingen möjlighet att förutse detta. Jag anser att CSN måste göra undantag för de elever som påbörjat sin utbildning här.
- För övrigt anser jag inte att det ska vara en klassfråga. Som läget ter sig idag kan bara de elever, från Kalmarregionen, vars föräldrar har råd att betala boendet studera trädgård och djurvård på naturbruksgymnasium i framtiden.
- Jag är inte orolig för elevunderlaget i framtiden. Vi kan ta emot elever från hela landet och kommer att fånga upp många gymnasieelver från Östgötasidan. Förutsatt att de inte kan nå ett naturbruksgymnasium på en timma i ena riktningen så har de rätt till inackorderingstillägg. Det finns gott om elever som har längre restid än så till närmaste naturbruksgymnasium.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om