Fyra veckor om året – två på våren och två på hösten – finns det möjlighet till intensivrehab för personer med neurologiska skador och sjukdomar. Verksamheten har hållit på i några år på Västerviks sjukhus och varje termin har plats för åtta deltagare. I vårens grupp är fem deltagare med och den andra veckan av två har precis dragit igång.
– Vi vänder oss till patienter i hela länet, säger sjukgymnasten Beatrice Felixson.
– Det finns i Oskarshamn och Kalmar också men de har andra kriterier. Här i Västervik ska man vara ganska självständig om man ska vara deltagare.
Deltagarna söker in till intensivrehab med egna individuella målsättningar. Målen får gärna vara detaljerade, till exempel att kunna stå och diska i 20 minuter. Vilken träning som deltagarna får göra under de två veckorna baseras på deras mål. Tre månader efter att de två veckorna avslutats träffas deltagarna och rehabpersonalen igen för en uppföljning där de pratar om hur det har gått med målen och träningen.
En av deltagarna berättar att hennes mål är att kunna gå. Hon har MS och vill även träna upp styrkan i händerna så att hon kan knäppa knapparna på sina kläder.
– Det är viktigt att få hjälp med rätt träning här så att jag vet vad jag kan göra själv sen, säger hon.
– Meningen är att deltagarna ska fortsätta träna hemma på egen hand sen, säger Sofi Ankréus, arbetsterapeut.
Deltagarnas program är upplagt måndag till torsdag. Veckoschemat får de veta i förhand så att de ska vara beredda och till exempel kan ta med sig badkläder om de ska ha bassängträning. Varje dag har de fysisk träning varvat med föreläsningar om exempelvis ergonomi eller mindfulness. Den fysiska träningen är väldigt varierad, för vissa är det bra träning att väva eller att klippa i papper och tyger. Kvinnan med MS är en av deltagarna som tränar genom att klippa och flytta olika tyngder med händerna. I ett av behandlingsrummen finns ett bord med hål i där träbitar av olika former sitter. Kvinnan tränar genom att ta upp träbitarna, vända på dem och sätta tillbaka dem igen. Proceduren görs upprepande med en hand i taget.
– För mig är det jättebra att få träna. Jag kommer inte igång själv, jag behöver en knuff i baken. Jag tror att det är så för de flesta, säger hon.