De svettades i skolbänken

I lördags var det åter igen dags för högskoleprovet. Ett hundratal personer valde att tillbringa den vackra vårdagen i skolbänken för att förhoppningsvis förbättra sina chanser att komma in på en eftertraktad utbildning på högskolan.

Västervik2008-04-05 19:00
Två av de sammanlagt 120 personer som anmält sig till vårens provtillfälle i Västervik var Tommy Johansson och Anders Vigortsson.Båda genomförde provet för allra första gången, och de hade lite olika uppfattning om vad som var lätt och svårt.- Mattedelen var inte så rolig att göra. Den var riktigt svår, säger Tommy Johansson.- Jag tyckte att matten kändes ganska lätt. Däremot tyckte jag att läsförståelsen var svår, säger Anders Vigortsson.Å andra sidan var de eniga om att det jobbigaste med att göra provet var att prestera under tidspress.Varför gör man högskoleprovet?- Om jag lyckas bra kan det öka mina chanser att komma in på högskolan. Mina vanliga gymnasiebetyg "suger". Maxpoängen är ju 2,0 och jag hoppas på ett resultat om minst 1,5, säger Anders Vigortsson.- Jag läser till undersköterska just nu och funderar på att söka vidare till högskolan så småningom, berättar Tommy Johansson. - Går det bra på provet kan jag ju söka in på högskoleprovskvoten, menar han.Renée Granberg hade huvudansvaret för det praktiska arrangemanget runt lördagens högskoleprov och hon berättade att ovanligt många aldrig dök upp vid starten på lördagsmorgonen.- Vi hade 121 anmälda men 18 personer kom aldrig. Det är ovanligt. De allra flesta brukar genomföra provet. Man har ju betalat några hundralappar i samband med anmälan, säger hon.Vem vet, kanske det vackra vårvädret lockade mer än skolbänken den här dagen.
Högskoleprovet
Högskoleprovet består av fem delprov som testar vilka kunskaper man har inom olika områden.DTK prövar din förmåga att hämta och tolka information ur diagram, tabeller och kartor.LÄS prövar din förmåga att förstå innehållet i svenska texter.NOG testar din förmåga att hantera matematiska och logiska problem.ELF prövar din förmåga att läsa och förstå engelsk text.ORD prövar din förmåga att förstå ord och begrepp.Källa: Högskoleverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om