Stort engagemang för att stoppa besparingar i förskolan

Lisa Hedman och Daniel Holm har startat en namninsamling för att få politikerna att stoppa förslaget om nedskärningarna i förskolan. Gensvaret blev stort. "Det har plingat i min telefon hela dagen", säger Lisa.

Daniel Holm och Lisa Hedman tycker det är fantastiskt att engagemanget är så stort i frågan. På ett dygn hade drygt 130 personer skrivit under namninsamlingen. På bilden syns även dottern Annie.

Daniel Holm och Lisa Hedman tycker det är fantastiskt att engagemanget är så stort i frågan. På ett dygn hade drygt 130 personer skrivit under namninsamlingen. På bilden syns även dottern Annie.

Foto: Caroline Petersson

Västervik2023-09-01 18:00

"Ett helt galet förslag. "Vansinnigt att spara in på vår framtid". "Politikerna måste göra om och göra rätt". "Små förskolor ger trygghet."

Förslagen om besparingar i förskolan engagerar. Det märks i kommentarsfältet under den namninsamling som Lisa Hedman och Daniel Holm drog i gång på torsdagskvällen. Kommentarerna har vällt in och på ett dygn har drygt 130 personer skrivit under. Inför barn- och utbildningsnämndens möte på tisdag ska listan lämnas till politikerna. 

Lisa och Daniel är personligt berörda genom att dotter Annie, 2,5, går på nedläggningshotade förskolan Gullvivan, men ser frågan ur ett större perspektiv. 

undefined
Annie, 2,5 går på nedläggningshotade förskolan Gullvivan. I bakgrunden syns föräldrarna Lisa Hedman och Daniel Holm.

– Jag förstår att man ibland måste fatta beslut man inte vill, men man måste åtminstone göra en grundlig barnkonsekvensanalys först, säger Lisa.

I en barnkonsekvensanalys ska bland annat barnens röster komma fram. Det gör de inte i den "enklare prövning av barnens bästa" som tagits fram inför det här beslutet, menar hon. I namninsamlingen kräver man att kommunen bjuder in föräldrar och barn till en dialog innan beslutet fattas, och att man tar hänsyn till aktuell forskning. 

– Vi vill att de backar tillbaka, pratar med barn och föräldrar och tar fram fler alternativ. 

undefined
Lisa Hedman har tagit initiativ till en namninsamling för att stoppa beslutet om nedskärningarna i förskolan. En grundlig barnkonsekvensanalys måste göras först, anser hon.

Idén om att gå mot större enheter i förskolan för barnens skull tror inte Lisa och Daniel på. Lisas äldre barn gick på en "stordriftsförskola" i kommunen, och utifrån erfarenheterna därifrån ställdes lillasyster Annie på kö till en mindre förskola i stället. Lisa och Daniel har bara lovord att säga om Gullvivan. 

– Det är väsentlig skillnad i hur barnen upplever sin förskoletid. Gullvivan är en helt fantastisk förskola med otroligt engagerade pedagoger. Men det här handlar inte bara om vårt barn eller vår förskola, utan om hela kommunen. Det finns så många som delar våra tankar om nedskärningarna, inte minst när det gäller landsbygdsskolorna, säger Lisa. 

Att stänga nattis, som också finns med i det första sparförslaget, och lägga ner förskolor tror de kan ge konsekvenser inte bara för barnen själva utan också för familjers vardagslogistik och arbetsliv. Barnomsorgens kvalitet kan i sin tur påverka om man väljer att flytta till Västervik – eller som invånare välja att stanna kvar. 

– Visst måste de tänka på vad som är kostnadseffektivt, men man kan göra annorlunda. Politikerna har ett val.  

undefined
"Analysen är bristfällig", menar Daniel Holm, som är förälder till Annie, 2,5 som går på nedläggningshotade förskolan Gullvivan.
undefined
Daniel Holm, Lisa Hedman och dotter Annie i soffan hemma i villan där familjen bor.
Besparingar i förskolan

Förskolebarnen tros bli cirka 200 färre nästa år och därför vill politikerna minska kostnaderna för förskolan. Tjänstemännen har lagt fram ett första förslag som ska spara drygt fem av de 28 miljoner som kostnaderna ska minskas med. 

Förslaget går ut på att lägga ner förskolan Gullvivan, tillfälligt stänga nattis i Gamleby och Västervik och ta bort dagbarnvårdarna. Älvdansen ska rivas och byggas om, och när den är klar kan ytterligare besparingar göras. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!