De slår larm om säkerheten
Rehabkliniken måste offras anser medicinkliniken.
Foto: ANDERS LILJEGREN Personalen på medicinkliniken är bekymrade. Två avdelningar är ett minimum för att garantera patienternas säkerhet. Verksamheten kan inte krympas mer. Från vänster ses undersköterska Annika Weidinger, expeditionschef Ewa Wallén, avdelningschef Anette Danielsson, överläkare Henrik Joborn, överläkare Olle Svernell, sjuksköterska Madeleine Andersson och överläkare Anna Michaëlsson.
Foto:
Beparingarna innebär att medicinavdelning 6 försvinner.
- Ska vi skära ner ytterligare då tvingas vi riskera livet på patienterna. Det finns en nedre kritisk gräns för den medicinska säkerheten, säger hjärtspecialisten Henrik Joborn.
Sparbetinget på 25 miljoner kronor är gemensamt med rehabiliteringskliniken. Besparingar innebär att rehab kan tvingas att lägga ner en av sina två avdelningar.
Fortfarande återstår sju miljoner kronor att fördela mellan klinikerna. Här är man inte överens.
- Det är ett låst läge, medger Olle Svernell, överläkare och ställföreträdande verksamhetschef på medicinkliniken.
Om man tar bort en avdelning på medicinkliniken minskar kapaciteten med 30 procent. 64 vårdplatser blir 42. Med ytterligare neddragning anser medicinkliniken att man inte längre klarar att utföra sitt akutuppdrag.
- Rehabkliniken måste offras. Med hänsyn till hela sjukhuset och den medicinska säkerheten kan man inte offra en medicinklinik, säger Olle Svernell.
- Utan en fungerande medicinklinik är Västerviks sjukhus inte ett akutsjukhus längre, säger överläkare Anna Michaëlsson.
- Tvingas vi skicka hem svårt sjuka flyttas arbetsuppgifterna runt, och övrig verksamhet på sjukhuset drabbas när patienterna kommer tillbaka igen.
För att "hämta hem" de sju miljonerna vill medicinkliniken att avdelning 6 ska bli en gemensam avdelning för medicin- och rehabpatienter.
- Vi vill integrera strokepatienter från rehabkliniken. Då får man både det akuta omhändertagandet och rehabiliteringen på samma ställe. Nu innebär det en enorm tempoförlust när patienterna ska flyttas mellan klinikerna.
Från rehabsidan har klinikchef Hani Hattar invänt att medicinpersonalen saknar den specialistkompetens som krävs för att rehabilitera strokepatienterna.
- Vi vill att personal från rehab kommer över till oss. Vi respekterar deras specialistkompetens, men den kompetensen finns det plats för inom en och samma klinik.
Man vill även ersätta slutenvård med dagvård.
- Många strokepatienter har svårt att klara sig hemma, men vi ifrågasätter om de ska vara kvar inom slutenvården. Vi har exempelvis dialyspatienter som kommer hit dagtid för sin behandling och sedan åker hem, säger Olle Svernell.
Men många strokepatienter har ju svårt att klara sig själva hemma. Vem ska ta hand om dem nattetid?
- Vi kan bara klara att lägga ner en avdelning med ökat stöd från anhöriga och hemtjänsten.
Borde ni inte ha slagit larm om risker för medicinsk säkerhet tidigare?
- Det borde vi. Men de politiska besluten kom faktiskt som en överraskning. Vi trodde inte att det var möjligt att föreslå så stora besparingar på en medicinklinik vid ett akutsjukhus, säger Olle Svernell.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!