"De ska vara tuffa"

LO-toppar uppmanar Electroluxfacken att ställa hårda krav.

Västervik2004-03-11 01:00
- Att ett företag flyttar sin verksamhet kan man inte göra något åt. Sådant bestämmer företagen själva.
- Det fackklubbarna på Electrolux i Västervik däremot nu kan göra är att ställa hårda krav på företaget. Electrolux har tjänat miljarder kronor sedan starten i Västervik för snart 60 år sedan. Många anställda har slitit ut sig under tiden. Det är bara att räkna ut hur mycket det blir i pengar.
Det säger LO:s tredje vice ordförande Leif Håkansson som på onsdagen besökte fackklubbarna på Electrolux i Västervik. I sällskap hade han Per Johansson, en av LO:s experter på arbetsmarknadsfrågor.
LO-representanterna besökte den nedläggningshotade storarbetsplatsen och diskuterade med de fackliga företrädarna Electrolux planerade flytt till Ungern.
- Vi hade därefter samtal med LO-fackens styrelse i Västervik om den aktuella arbetsmarknadssituationen i Västervik, säger Leif Håkansson.
- Jag rekommenderar fackklubbarna att vara tuffa i förhandlingarna med företaget. Electrolux borde vara rädda om sitt rykte. De vill säkert vara justa i fallet Västervik.
Med sig till Västervik hade Leif Håkansson och Per Johansson den nyskrivna rapporten "Efter Gislaved", som tar upp fackliga strategier vid företagsnedläggelse.
De var bägge med som LO:s representanter i den arbetsgrupp som granskat problematiken kring nedläggningen av Continentals däcksfabrik i Gislaved. 800 personer blev där arbetslösa när Continental flyttade däckstillverkningen till Portugal, sedan företaget erbjudits flera förmåner av staten.
-Gislaved blev en väckarklocka för oss. Vi lärde oss att facket måste ha bättre kunskap och beredskap inför den här typen av händelser, säger LO:s tredje vice ordförande.
Leif Håkansson tycker att även kommunerna ofta har dålig beredskap att hantera sådana här krissituationer.
- I fallet Västervik har ju Electrolux flytt till Ungern varit aktuell i flera år.
Hur ska då en ökande flytt av svenska företag till låglöneländer kunna förhindras framöver?
- Gör som i Tyskland och Spanien och inför en "exitavgift" för företagen. Där kostar det företagen en viss summa per anställd att flytta verksamheten till annat land.
- Exitavgift måste dock införas samtidigt i hela Europa. Annars finns det risk att företag undviker att etablera sig i länder med exitavgift, för att inte riskera framtida kostnader vid en flytt, säger Leif Håkansson som tycker att Västervik nu allra först måste slåss för en bättre infrastruktur.
- Järnvägen och vägarna till Västervik måste snabbt förbättras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om