De ska se till att restriktionerna följs

De nya anvisningarna för besöksnäringen är ett förtydligande av de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten redan utfärdat. Budskapet: alla måste hjälpas åt.

"Det är viktigt att även gästerna tar ansvar för hur de agerar. Det är ett samarbete mellan oss och dem, vilket är nödvändigt för att vi gemensamt ska minska smittspridningen", säger Stina Porsgaard.

"Det är viktigt att även gästerna tar ansvar för hur de agerar. Det är ett samarbete mellan oss och dem, vilket är nödvändigt för att vi gemensamt ska minska smittspridningen", säger Stina Porsgaard.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2020-06-11 20:00

– Vi har ett ansvar att se till att förutsättningarna för att följa restriktionerna finns, säger Stina Porsgaard, vd på Västerviks stadshotell och styrelseledamot i branschorganisationen Visita.

Vidare får länsstyrelserna i uppdrag att kontrollera att uppsatta riktlinjer och direktiv följs.

Det var några av budskapen som framkom när näringsminister Ibrahim Baylan, Folkhälsomyndigheten och Visita höll pressträff på torsdagsmorgonen.

Genom att länsstyrelserna får tillsynsansvar kan regeringen få en löpande bild av läget, menade Baylan. 

– Och om utvecklingen går åt fel håll kan vi bli tvungna att åter skärpa restriktionerna, poängterade han.

Baylan betonade att trots att reserestriktionerna inom landet hävs från och med den 13 juni blir det ingen vanlig sommar i Sverige i år.

– Vi kan inte bete oss som vanligt. Besöksnäringen och svenska folket har ett stort ansvar för att hålla smittspridningen nere. 

I likhet med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson underströk han varje enskilds ansvar att följa anvisningarna att inte röra sig ute bland folk vid symptom, hålla fysisk distans, begränsa antalet personer man träffar samt vara fortsatt noga med handhygienen.

De förtydligade riktlinjerna sammanfattas av branschorganisationen Visita i kampanjen ”Safe to visit” – som vänder sig till personal på hotell, restaurang och campingplatser.

– Det är ett viktigt och bra verktyg för oss, säger Stina Porsgaard.

– Bland annat gäller att markera avstånd på golv för köer. Att möblera om för att undvika trängsel, och att erbjuda möjlighet till att tvätta händerna, ha tillgång till handsprit och att utöka städrutinerna.

– Vi har ansvar att se till att förutsättningarna för våra gäster att följa Folkhälsomyndighetens restriktioner finns, säger hon.

Stina Porsgaard säger att hon och många med henne hade stora förhoppningar om ett högt bokningstryck när beskedet om slopade reserestriktioner inom landet kom.

– Påbokningen var stor de första två dagarna men därefter har det avstannat. Det har inte alls varit som vi hade önskat oss, säger hon. 

– De slopade reserestriktionerna är en lättnad men branschen behöver fortsatt ekonomiskt stöd. De stödåtgärder som varit under våren, omställningsstödet och subventionerade arbetsgivaravgifter, behöver förlängas, menar hon.

– Jag hoppas att det kommer ett sådant besked snart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!