När staden knappt har vaknat börjar röjningen

Morgondimman ligger tät över sommarstaden som ännu inte vaknat till liv. Nere på Fiskaretorget i Västervik pågår dock verksamhet. Uppstädningen efter gårdagen och natten har precis inletts.

Sommarsäsongen innebär en hel del jobb för kommunens skräpröjare. På bild i högra hörnet syns från vänster: ove Karlsson, Alma Gustafsson, Leia Lundgren, Elin Rosengren, Agnes Alrikson, William Bengtsson, Mats Nilsson, Emrick Mattsson och Linus Moral. I vänstra hörnet spolar Janne Jörnsjö en träbänk.

Sommarsäsongen innebär en hel del jobb för kommunens skräpröjare. På bild i högra hörnet syns från vänster: ove Karlsson, Alma Gustafsson, Leia Lundgren, Elin Rosengren, Agnes Alrikson, William Bengtsson, Mats Nilsson, Emrick Mattsson och Linus Moral. I vänstra hörnet spolar Janne Jörnsjö en träbänk.

Foto: Robert Preusse

Västervik2021-07-19 18:00

Olika bilar och städmaskiner körs ner vid torget och vi träffar mannen som är ansvarig för operationen: Jörgen Åbring. Han arbetar sedan ett år tillbaka med att se till att Västervik ser snyggt och redigt ut, för Västervik Miljö och Energi. Den här veckan är extra utmanande:

– Vecka 28 är den värsta veckan på året.

Vecka 28 är sedan länge synonymt med Visfestivalen, något som generar såväl mycket besökare som nedskräpning. Han är dock inte ensam vid torget den här morgonen. Med sig har han även parkarbetarna Anders Malm, Janne Jörnsjö, och Mats Nilsson, alla rutinerade i konsten att få gator och torg i städat skick. Om sommarmånaderna får de även extra assistans av ungdomar som fått jobb via den kommunala feriepraktiken.

undefined
I alla väder är de ute och ser till så att Västervik blir fint. Denna morgon är det disigt. På bild: Jörgen Åbring, Janne Jörnsjö och Anders Malm.

Jörgen Åbring berättar för oss att han som 15-åring själv hade ett liknande sommarjobb med skräpröjning i 1980-talets Söderköping:

– Det tråkigaste är att det inte blivit någon utveckling. Det är lika skräpigt då som nu.

Jag utrustas med en plockpinne och sopsäck för att ta rygg på ungdomarna som plockar skräp.

– Det är ett viktigt jobb som många inte tänker på görs varje dag, säger Mats Nilsson. 

I dag är han arbetsledare för feriejobbsgruppen bestående av åtta ungdomar. 

undefined
Bil fylld med verktyg. Trion har nyligen städat på och kring Myntbryggan, en av Västerviks mest nedskräpade platser. Från vänster: William Bengtsson, Emrick Mattsson och Mats Nilsson.

Deras jobb är att plocka upp skräp längs gatorna och i naturen bredvid. I dag hittar de mest cigarettfimpar, snus och plastförpackningar som skräpar. Elin Rosengren, 17, gör sin andra sommar på jobbet. Hon berättar för oss om det konstigaste hon hittat när hon plockat skräp om morgonen:

undefined
Efter att centrumet avklarats fanns det möjlighet att njuta lite i morgonsolen. Från vänster: Tove Karlsson, Alma Gustafsson, Leia Lundgren, Elin Rosengren och Agnes Alrikson.

– Det var under Visveckan förra sommaren som jag hittade en använd kondom ute på Myntbryggan.

I år sommarjobbar hon tillsammans med kompisen Leia Lundgren, 17. De båda beskriver jobbet som skönt och roligt. Arbetstiderna är från klockan sex på morgonen till halv ett på eftermiddagen.

undefined
Kompisarna Elin Rosengren och Leia Lundgren trivs med sitt sommarjobb och menar att det känns som att man hänger med sina kompisar snarare än att jobba.

– Det är bra tider. Då har man hela dagen kvar sen för att göra annat.

Gator sopas, bänkar spolas och röjningen i centrumet fortgår fram tills dess att dimman börjar lätta vid åttatiden på morgonen. Arbetsdagen är ännu inte slut för ungdomarna utan fler platser behöver redas. Mats Nilsson menar att de mest nedskräpade områdena i Västervik återfinns vid Myntbryggan, Östersjövägen och Ljungheden.

– Man undrar hur folk har det hemma, säger Mats Nilsson när han röjer skräp bredvid en soptunna.

undefined
Fimpar och snusprillor finns i mängder på gatorna. Mats Nilsson vittnar om att mängden fimpar på gatorna har förvärrats efter det att rökning förbjöds på utomhusserveringar 2019.

 

undefined
Janne Jörnsjö spolar träbänk. Han har jobbat med röjning av utomhusmiljöer sedan 1980-talet. När han började användes fortfarande pinnar med spik på för att plocka skräp. I dag använder man sig av stavar med greppmekanik.
undefined
Inte alltid lätt att pricka rätt. Så här såg det ut intill promenaden längs Gamlebyviken på morgonen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!