De ser ljust på framtiden

I det gamla oljemagasinet vid Kulbacken i Västervik har en stor förvandling skett sedan familjen Ragnar och Ebba von Geijer med sönerna Pontus och Mårten blivit ägare till fastigheten. De slår i dag upp portarna till sitt ljusstöperi.

I det gamla oljemagasinet öppnar Gränsö Slottsljusstöperi sin verksamhet i dag.

I det gamla oljemagasinet öppnar Gränsö Slottsljusstöperi sin verksamhet i dag.

Foto: Margareta Ljungblad

Västervik2010-11-17 00:00
- Konceptet har växt sedan sönerna kom in i företaget, säger Ebba von Geijer och bjuder VT in i de nya lokalerna där Gränsö Slottsljusstöperi kommer att vara verksamt.På tisdagen är det fortfarande full rusch för att hinna få hela lokalen färdigställd till öppnandet i dag, onsdag.Utställningslokalen är fantastiskt vacker. Ljuset strömmar in genom fönstren som är specialbeställda. En del omramas av originalbågarna och bjälkarna i taket stärker känslan av historia. På hyllorna ryms konstverken från familjens ljuskonst, formgivna och tillverkade av Ebba, Ragnar, Pontus och Mårten von Geijer.- Vi har satsat på enbart vita ljus och stöper ljus såväl till vardag som fest. Vi har sedan ett år tillbaka breddat tillverkningen med glas och ljus i vacker kombination, berättar Ebba som är företagets tongivande designer men bollar också idéer med övriga familjemedlemmar.Pontus gillar sitt kreativa arbete i företaget.- Det är kul att få testa sina idéer och lyckas med formgivningen som är ett hantverk, säger Pontus.Familjen flyttade från Stockholm och öppnade sitt ljusstöperi på Gränsö där de började i liten skala men som nu har växt rejält. Familjen Geijer åker på mässor och julmarknader med sitt svenska konsthantverk. De levererar även till butiker och har export på sina handstöpta ljus till Tyskland.Det var Ragnars mormor som började med ljusstöpning på 1920-talet. Mamman fortsatte och 1972 var det dags för Ragnar att fortsätta traditionen. Ragnar och Ebba hade ljusstöperi i Stockholm innan flytten till Västervik.
Historik
Magasinet vid Kulbacken i Västervik användes under första världskriget till att magasinera olja. På gården utanför magasinet fanns ett förråd med krutlager inrymt i byggnaden.Västerviks Museum har hyrt magasinet av Västerviks kommun. Träbåtsföreningen har fått hyra magasinet i andra hand för vinterförvaring av sina båtar.Gränsö Slottsljusstöperi har köpt magasinbyggnaden med tillhörande förrådsbyggnad av Västerviks kommun..
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om