Det berättar Västerviks museichef Olof Nimhed. Han har hjälpt till att ta fram bakgrundsinformation kring "Bolaget för stadens bästa", ett spritbolag från Västervik som grundades redan 1865.
Anledningen till att Nimhed grävt i stadsarkiven kring Västerviks gamla spritbolag är att nutida entreprenörer väckt liv i den gamla historien. Detta genom att bilda aktiebolaget "För stadens bästa". Under onsdagen hade representanter från bolaget samlat flertalet av stadens krögare för en informationsträff kring bolagets nyframtagna gin.
– Bolaget "För stadens bästa" grundades 1865 och verkade för att genom spritförsäljning utveckla staden, berättar Nimhed för samlingen av krögare.
Sprit och 1800-tal kanske mest associeras med fördärv. Under första halvan av århundradet hade landet stora problem med hembränning. Istället för att äta potatisen som odlades valde många istället att göra sprit på grödan. Enligt Nimhed var bolagets mening att förbättra Västervik och man lade stor vikt i att inget fick säljas svart, eller att spriten skulle nå till underåriga:
– Flera stadsläkare och lärare var delaktiga i bolagsbildningen. Så det fanns ett stort samhällsansvar i åtanke.
Vinsten som bolaget genererade verkade också ha gått till stadens bästa. Bland annat bidrog spritförsäljningen till anläggandet av järnvägsförbindelser och satsningar på sjukvården. Mest konkret är att bolaget bidrog med en fjärdedel av kostnaden för när det då nya läroverket skulle byggas 1870. Idag bedrivs fortfarande undervisning i lokalerna, som numera går under namnet Ellen Key.
1800-talsföretaget fortsatte in på det nya århundradet och ska enligt Nimhed ha gått bra fram till dess att staten monopoliserade spritförsäljningen genom upprättandet av aktiebolaget Vin och Sprit 1917. År 1923 upphörde bolaget helt.
Huruvida det nya "För stadens bästa" blir lika långvarigt som det gamla återstår att se. Dess styrelseledamot Roger Axmon ser positivt på framtiden:
– Vi har redan flera intressenter bland krögarna i Västervik på att köpa in ginet. Utöver detta komma vi även få in drycken som sortiment på några av de mer närliggande Systembolagen, säger Axmon.
Ginet framställs för tillfället nere i Skåne av Västervikaren Jan Rothman. Axmon menar att bolaget hoppas på att upprätta en spritfabrik i Västervik så småningom.