De prisas för nytt stöd till sjukskrivna: "Jättestort"

Det kan var mycket att tänka på om man blir sjukskriven. För att underlätta rehabiliteringen skapades "Sjukskrivningskollen" i Region Kalmar, som nu vunnit pris på Vitalis, nordens största mässa för e-hälsa.

Priset delades ut på Vitalis på Svenska Mässan och togs emot av Anna Norrenger, interaktionsdesigner och Anne-Lie Gustafsson, processledare. Sjuksköterskan och rehabkoordinatorn Lena Olsson fick glädjas på hemmaplan.

Priset delades ut på Vitalis på Svenska Mässan och togs emot av Anna Norrenger, interaktionsdesigner och Anne-Lie Gustafsson, processledare. Sjuksköterskan och rehabkoordinatorn Lena Olsson fick glädjas på hemmaplan.

Foto: Emmy Jonsson/Privat/Montage

Västervik2021-05-20 07:45

– Det här är jättestort, så vi har nog inte själva förstått hur stort det är, säger en stolt Lena Olsson, som är sjuksköterska och rehabkoordinator på Stora Trädgårdsgatans hälsocentral i Västervik, och en av de två rehabkoordinatorer som varit med och utvecklat programmet.

Sjukskrivningskollen är ett frivilligt digitalt stödprogram för den som blir sjukskriven i Region Kalmar, men fler regioner har börjat implementera programmet. 

– Det är många frågor som kommer upp när man blir sjukskriven, så informationsbehovet är stort. I sjukskrivningskollen kan patienten själv gå igenom informationen i sin egen takt, förklarar Olsson. 

undefined
Sjukskrivningskollen har utvecklats av Region Kalmar, och flera regioner har börjat implementera programmet. För att vidimera programmet ska det utvärderas av Linnéuniversitetet under hösten.

Programmet innehåller olika moduler, till exempel information om vad som är patientens, vårdens och försäkringskassans ansvar, eller tips för att återgå till arbetet. Det finns också informationsfilmer, formulär som patienten kan fylla i, och en messenger-funktion där patienten kan ställa icke-akuta frågor till sin rehabkoordinator. 

Priset, ett stipendium på 50 000 kronor, togs emot av Anne-Lie Gustafsson som är processledare i Försäkringsmedicin i Region Kalmar län och den som kläckte idén, och Anna Norrenge som är interaktionsdesigner på regionstab kommunikation. 

– Det betyder jättemycket. Dels når vi ut med funktionen så att det blir mer välkänt, dels kan vi fortsätta utveckla programmet och översätta det till flera språk, säger Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!