De övar – inför spelningar för äldre

Estetprogrammet på Västerviks gymnasium lever och frodas. Just nu övar tvåorna inför ett par spelningar på äldreboenden, något som de gör under ämnet ensemble.

Bästa programmet. Andrea Gustafsson och Alice Andersson tycker skolan blir mycket roligare när man samtidigt får hålla på med musik.

Bästa programmet. Andrea Gustafsson och Alice Andersson tycker skolan blir mycket roligare när man samtidigt får hålla på med musik.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2018-03-09 20:00

Under ledning av musiklärarna Leif Hedman, som även är programansvarig, och David Hultman, tar sig eleverna an dagens repetitioner, som ska leda fram till konsert den 23 mars. Musiken har valts ut just med tanke på publiken och vad de kan tänkas gilla.

– Det blir låtar från deras yngre dagar. De har fått önska låtar och så blir det några med lite allsång, säger Salar Liew.

– Vi har frågat dem vad de vill höra och det blir till exempel Monica Zetterlund, Elvis, Evert Taube, säger Andrea Gustafsson.

Eleverna ser fram emot att få komma ut och spela.

– Det ska bli mysigt, särskilt med tanke på att de nog kommer uppskatta det ganska mycket, säger Alice Andersson.

Några låtar blir sådana som de kört på tidigare turnéer, medan andra är helt nya att öva in. Men att spela lite äldre låtar är något de tycker är roligt berättar Andrea Gustafsson.

– Vi är en grupp där nog de flesta har lyssnat rätt mycket på äldre musik, säger hon.

De är tio elever i klassen och alla är överens om att det estetiska programmet var helt rätt val, att få kombinera musikintresset med att läsa en högskoleförberedande utbildning. En del har en bakgrund inom kulturskolan, medan andra har börjat musikbanan här. Alla elever får dessutom möjlighet att spela både ett första- och ett andrainstrument. Och där räknas även sång som ett instrument. Finns det inte någon lärare för just det instrumentet så tar man in hjälp från kulturskolan för undervisningen, berättar Leif Hedman.

Trots att valet av estetiskt program i praktiken innebär att de kommer att tillbringa fler timmar i skolan än många av eleverna på andra program är det ingen som ångrar sig.

– Måndagar och tisdagar har vi inga musikämnen och det är de jobbigaste dagarna, säger Salar Liew.

– Men som tur är kan man smita in här och spela lite gitarr en stund så mår man lite bättre, säger Alice Andersson.

Faktum är att esteteleverna läser precis samma ämnen som de rent teoretiska programmen, men de har musikämnena därutöver.

– Jag har fått höra: "Jaha då slipper ni matte, gud vad skönt!" men nej, det gör vi inte, säger Nellie Klang.

– Och vill vi kan vi välja till hur mycket vi vill. Det är inte säkert att alla som går här vill satsa på musik efteråt, säger Andrea Gustafsson.

Flera har i stället valt utbildningen för att den helt enkelt gör gymnasietiden lite roligare. Men det finns så klart också elever som vill satsa.

– Ja, jag vill fortsätta med musik, kanske frilansa som trummis, säger Harry Lund.

En annan fördel med att gå estetiskt program tycker de är sammanhållningen det skapar att ha ett gemensamt intresse.

– Det är mer samhörighet i hela programmet eftersom vi har en kör med både ettor, tvåor och treor, och vi gör många roliga grejer, säger Andrea Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!