Mitt på gårdsplanen på Mommehåls gård, strax utanför Västervik, har två växthus kommit på plats. Där har Roy Thellman flyttat in med sina blommor och andra växter.
Lisbet Skog, som driver gården ihop med sin man, Patrik, berättar att det även tidigare har funnits gårdsbutik där. I slutet på förra året öppnade den på nytt. Då sålde de bland annat julgranar, ägg och potatis.
När hon sedan ville utöka sortimentet med blommor, tänkte hon först köpa dem av Roy Thellman, och sälja vidare, men sedan kom de på att de kunde samarbeta i stället.
Roy driver även en handelsträdgård i Långrådna, som ligger strax norr om gränsen till Västerviks kommun, mellan Hulta och Valdemarsvik. Den är bara öppen under sommarhalvåret och finns kvar som vanligt även framöver.
I Mommehål, där det också finns bed & breakfast, ska det vara öppet året om. Förutom blommor och andra växter, kommer man att kunna köpa närproducerade grönsaker, ägg och kött. En del av det är från den egna gården. Kaffeservering ska det också finnas, på sommaren.
Så småningom planerar Roy att ha workshops, till exempel i ympning, men det får vänta lite.
Utöver detta ska de satsa på torghandel. På torsdagar kommer de att sälja grönsaker och blommor på Rådhustorget i Västervik, något som de utökar till varje dag från juni och framåt.
Många säljer blommor. Hur ser ni på konkurrensen?
– Det går inte att konkurrera med pris. Vi konkurrerar med våra växter. Vi sätter kvalité och hantverk högt och odlar så mycket som möjligt själva, säger Roy.
Lisbet tillägger att de också konkurrerar med kunskap: att kunderna ska kunna få råd av dem.
Hon bor själv i Falla, men tycker att det är viktigt att det är en levande gård i Mommehål. Djur finns det redan, i form av grisar, får, kalvar och getter. Tanken är att de ska bidra med sin gödsel till de odlingar som planeras av olika grönsaker, så att det blir ett kretslopp.
Under pandemin ökade intresset för trädgård och odling. Roy Hellman tror att det kommer att fortsätta, även sedan pandemin har klingat av, när det ser ut som det gör i världen.
– I oroliga tider tror jag att det småskaliga kommer tillbaka, säger han.
När det gäller trender, ser han en tydligt ökad efterfrågan på allt som är ätbart. Folk vill odla sin egen mat nu. Bärbuskar av olika slag är till exempel något som många hemmaodlare i Västerviks kommun vill ha.