De lyfter labblivet med dans på instagram

Vad gör man när man vill visa vad ens yrke faktiskt går ut på? För Hanna Camén och Sofie Johansson var svaret att starta ett instagramkonto. "Vi hade inte alls någon tanke på att det skulle bli en stor grej"

På instagramkontot samsas mikroskopfilmer, provrör och blodpåsar med frågestunder, fredagsdanser och glada miner. "Har man ett analytiskt tänk gillar man det här jobbet", säger Sofie Johansson (t.v).

På instagramkontot samsas mikroskopfilmer, provrör och blodpåsar med frågestunder, fredagsdanser och glada miner. "Har man ett analytiskt tänk gillar man det här jobbet", säger Sofie Johansson (t.v).

Foto: Hanna Camén/Sofie Johansson

Västervik2021-02-20 12:03

– Vi ville dela med oss för oss själva, för våra kompisar och kollegor, och visa att vi har ett roligt jobb, berättar Sofie Johansson, som tillsammans med Hanna Camén driver instagramkontot "2biomedicniskaanalytiker" där de delar med sig av vardagen inifrån Västerviks sjukhus.

På kontot varvar de fredagsdanser med provrör, ultraljud och filmer på spermieanalyser i mikroskop. I bildtexterna avhandlar de allt från hur de utför ett malariatest, till vad de olika färgerna på provrören betyder. 

– Vi kände att många inte vet att vi finns, och det är lite frustrerande hos många av oss som jobbar, att ingen vet vad en biomedicinsk analytiker gör, säger Johansson. 

– Man kan säga att vi står för 70 % av diagnosen, så det är tråkigt att folk inte vet vad vi gör när vi har så stor roll, tillägger Camén. 

De har också märkt att det är svårt för studenter att få en rättvisande bild av yrket, och de får många frågor från studenter och glada hejarop från andra biomedicinska analytiker runt om i landet. 

–Det är inte så tråkigt som många tror att jobba i ett labb - alla sitter inte bara och stirrar ner i ett mikroskop. Vi har väldigt roligt på jobbet, berättar Johansson. 

undefined
Proverna de analyserar på labbet i Västervik kommer både från sjukhuset och vårdcentraler runt om i kommunen, och ibland tar de emot prover från Kalmar och Oskarshamn.

Den senaste veckan har kontot fått många nya följare, och Johansson och Camén är glada att kunna sprida ordet om sitt mångfacetterade yrke. Till stor del handlar jobbet om att analysera prover och kalibrera instrument och maskiner. Med jämna mellanrum beger de sig till Vimmerby för att tappa blodgivare på blod. Det bästa med jobbet är enligt båda två känslan av att deras jobb är så betydelsefullt för patientens diagnos och behandling. 

– Provtagningen och att tappa blodgivare är väldigt roligt, med patientkontakten, berättar Camén. 

– Det är väldigt roligt att jobba jourtid, då lär man nästan känna patienten genom dess värden, säger Johansson.

– På dagtid har man varsin placering, på jourtid  jobbar man på alla placeringar och får en helhetsbild, förklarar Camén. 

Det sämsta med jobbet då? Lönen, enas de om. 

– Vi hoppas verkligen att nu när vi fått komma fram under coronapandemin att det ändras. Det är värt att utbilda sig, just för att det är så roligt, men man vill ändå ha en lön som motsvarar ens kompetens, säger Johansson. 

undefined
"Det bästa är att man får lära sig så mycket, trots att man är färdigutbildad. Man lär av varandra, varje dag", berättar Hanna Camén (t.h)

Camén har alltid varit intresserad av naturkunskap, och har en bakgrund inom djurvården. 

– Och där kan man också jobba som biomedicinsk analytiker. Jag var inne på att bli biolog från början, men när en kompis nämnde att det här programmet fanns under gymnasietiden började jag titta på det. 

Johansson är ursprungligen från Västervik och lyfter sin högstadielärare från Ludvigsborgsskolan. 

– Jag hade en så himla bra lärare på Ludde som gjorde att jag började tycka om NO-ämnena på högstadiet, sen på gymnasiet tyckte jag att kemi och biologi var roligast så då ville jag jobba med det. I utbildningskatalogen fastnade jag för det här programmet, men jag hade ingen aning om vad det egentligen var för utbildning. Det vet jag att många i min klass också tyckte, man visste inte så mycket om yrket. 

Rekommenderar ni andra att bli biomedicinska analytiker? 

– Ja, om man har kemi och biologi som intresse och gillar teknik, för det är också en stor del av vårt jobb, säger Camén.

– Absolut. Har man ett analytiskt tänk så gillar man det här jobbet, säger Johansson. 

Biomedicinsk analytiker

Biomedicinsk analytiker är ett legitimationsyrke inom sjukvården, liksom läkare och sjuksköterska. 

Utbildningen ges på högskolor och universitet och är 180 högskolepoäng, alltså tre års heltidsstudier. 

Under utbildningen läser man bland annat immunologi, hematologi, sjukdomslära, genetik, biomedicinsk laboratorievetenskap och molekylärbiologi. 

Karta: Västerviks sjukhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!