De läser mer engelska än andra

Alla barn läser engelska i skolan. Men vissa barn läser mer engelska än andra.

Flera ämnen. På engelska skolan i Järfälla, utanför Stockholm, är hälften av all undervisning på engelska. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Flera ämnen. På engelska skolan i Järfälla, utanför Stockholm, är hälften av all undervisning på engelska. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Foto:

Västervik2006-02-18 00:25
- Jag ville börja här för att bli bättre i engelska. Det ger mig större möjligheter till bra jobb när jag blir stor, säger Daniel Asadollahi, som går på Internationella engelska skolan Järfälla.
Där går 450 elever. Skolan har bara klasser från årskurs 6 till 9, men annars verkar den vara som de flesta andra skolor. Vanliga elever i vanliga kläder. Men det finns en stor skillnad. Här läser alla elever mycket mer engelska än i den vanliga skolan. Hälften av all undervisning sker på engelska. Man läser matte, NO, musik och bild på engelska.
Det kostar inget extra att gå på den här skolan. Man får ansöka och sedan blir man antagen i turordning. Syskon har förtur.
Skolan är väldigt populär.
- Det är bra här av många skäl, inte bara engelskan. Det är lugnare, lärarna är bättre och alla elever tycker det är kul att lära sig saker, säger Patricia Arques.

Patricia Arques och Daniel går i sexan. De har bara gått här ett halvår, men trivs jättebra.
- I min förra skola fick man nästan inte vara bättre än någon annan. Lärarna höll en tillbaka om man ville läsa mer och det var mycket bråk. Man hade svårt att koncentrera sig, säger Daniel.
Klasskamraten Robert Hedman tycker också att det går lättare att lära sig nu.
- På min förra skola kändes det som om man var tvungen att lära sig. Här vill man lära sig. Det är kul helt enkelt, säger han.
I början var det lite svårt med engelskan.
- Först fattade man nästan ingenting, det var så många nya ord. Men sedan efter några veckor förstod man allt. Nu kan jag en massa ord på engelska som jag inte vet vad de heter på svenska, säger Louise Bränn som också går i sexan.
- Ja, jag brukar till och med tänka på engelska ibland. Det går liksom automatiskt, det är naturligt, säger hon.
Det är i ämnen som NO och matte som det blir lite knepigt det här med att veta vad det heter på svenska. Sara Wiberg går i nian och har kemilektion. Hennes lärare Dave Meur förklarar hur natriumklorid bildas. När Sara sedan ska förklara på svenska blir det svårt.
- Jag vet vad som händer och hur det fungerar, men jag kan faktiskt inte förklara på svenska. Det blir en bonding, säger hon och skrattar lite förläget.

David Asadollahi brukar använda engelskan för att skoja med folk tillsammans med en klasskompis.
- Ibland går vi på stan och pratar engelska med varandra. Då tror alla att vi kommer från England. Sedan när vi berättar att vi är svenskar blir de imponerade. Det är kul, det kan vara skönt att skryta lite ibland, säger han.
Engelska skolan är ingen elitskola. Det är inte barn till rika föräldrar som går här. Däremot märker man att alla barn här är väldigt ambitiösa.

På frågan om vad de ska bli när de blir stora är svaren allt från fotbollsproffs och OS-simmerska till företagsledare och världsberömd vetenskapsman. Robert Hedman vill inte vara sämre.

- Jag kanske ska starta ett stort företag, och eftersom man måste kunna göra affärer i till exempel Kina så måste man kunna bra engelska, säger han.

- Eller också ska jag bli musiker och om man turnerar över hela världen måste man också kunna engelska.
Se där! Engelska kan vara bra till mycket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om