De ryter ifrån om tandsköterskornas villkor

I mars startades ett nationellt upprop på sociala medier. Flera tusen tandsköterskor i Sverige kräver högre lön och skyddad yrkestitel, bland annat. Tandsköterskor i Västervik har skrivit under, med besked.

Tandsköterskorna Elvira Sannikova (t v) och Annie Hellman och flera kollegor har skrivit under upproret. De kräver högre lön och en skyddad yrkestitel, bland annat.

Tandsköterskorna Elvira Sannikova (t v) och Annie Hellman och flera kollegor har skrivit under upproret. De kräver högre lön och en skyddad yrkestitel, bland annat.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2023-04-13 21:00

Efter ett och ett halvt års studier på yrkeshögskola är en tandsköterskas ingångslön i Folktandvården i Västervik 23 000 kronor i månaden. 

– Så ser det inte ut om man tittar på den officiella statistiken, men där har man räknat med chefer, bland annat. 

De jobbar på specialisttandvården på Västerviks sjukhus, som ligger under Folktandvården. Men egentligen handlar det om hela yrkeskategorin, säger de.

De gör klart att kritiken inte riktar sig mot arbetsgivaren Region Kalmar län, utan handlar om synen på deras yrke i Sverige som helhet.

Annie Hellman, Carina Bewernick och Elvira Sannikova är upprörda.

– Jag tror inte att man vet vilket arbete vi utför, vad vi egentligen jobbar med, säger Elvira Sannikova, som är under utbildning till operationstandsköterska. 

Hon utbildar sig, trots att hon vet att det inte innebär lönepåslag.

– Det är ju inte så att vi bara står och håller i en sug. Tandsköterskor sköter administrationen, har egna patienter, tar de flesta röntgenbilderna och gör fyllningar, efter att tandläkaren borrat. Vi lägger bedövning och steriliserar instrument. Och mycket mer, säger Annie Hellman.

Samtidigt som ansvaret och arbetsuppgifterna blivit fler har personal som utför dem blivit färre.

De tar upp ett exempel. 

För några år sedan fanns det på specialisttandvården tre medicinska sekreterare och flera sköterskor. Idag är sekreterarna borta, tandläkarna är fler, och tandsköterskorna har blivit färre.

– Ändå gör vi samma jobb som de gjorde, säger Carina Bewernick.

Samtidigt är patienterna fler.

Annie Hellman säger att man i deras yrke "springer på knäna" för att hinna med i det allt högre trycket.

– Och vi har försökt att rekrytera men det går inte. En tandsköterska som går över till privat tandläkare, och det har vi kollegor som har gjort, får över 5 000 mer i månaden i ingångslön. Då är det inte konstigt att det inte finns någon som vill jobba som vi gör.

De säger också att många utbildar sig till sköterskor, men att de sedan inser att de inte kommer att tjäna så mycket som de trodde och därför väljer att gå tillbaka till sina gamla jobb, där man tjänar mer.

– Vi gillar att jobba här, och vårt arbete. Det är inte det. Men det får vara nog. Folk slutar redan och fler kommer att sluta, det kommer inte finnas tandsköterskor kvar om inget händer, säger Annie Hellman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!