De kan få grannens glasbalkong 40 cm från fönstret

Socialförvaltningens gamla lokaler på Kvarngatan ska bli bostäder. Balkongerna kan hamna 37 centimeter från Lennart och Mona Åkermans vardagsrumsfönster, med insyn rakt in i deras sovrum.

Mona Åkerman tittar upp vid skiljeväggen som skiljer huset på Kvarngatan från Strömsgatan. Det svarta taket till vänster tillhör Kvarngatanhuset, och kommer bytas ut mot balkonger med glasräcken. Fönstret ovanför Mona Åkermans bord och stolar? Det är hennes sovrumsfönster.

Mona Åkerman tittar upp vid skiljeväggen som skiljer huset på Kvarngatan från Strömsgatan. Det svarta taket till vänster tillhör Kvarngatanhuset, och kommer bytas ut mot balkonger med glasräcken. Fönstret ovanför Mona Åkermans bord och stolar? Det är hennes sovrumsfönster.

Foto: Martina Gradian

Västervik2023-04-24 06:00

Solhemsgruppen, som äger huset på Kvargatan, planerar att komma igång med försäljningen till hösten. 

Detaljplanen ändrades häromåret, och den hade inte paret Åkermans bostadsrättsförening några synpunkter på: 

– Det är bara trevligt med fler grannar, och bra att fler vill bo i stan! Säger Mona Åkerman, som bor med maken Lennart på Strömsgatan.

undefined
Mona Åkerman visar var de nya balkongerna planeras. De kommer sticka ut 1,5 meter från husfasaden, med cementgolv ungefär vid hennes vardagsrumsfönster och glasräcken.

Men... 

Då fanns inga bygglovsritningar på hur bostäderna skulle utformas. När ritningarna väl kom visade det sig att huset, som blir flera våningar högre, ska få balkonger mot innergården. Flera grannar, samt bostadsrättsföreningen, överklagade. 

undefined
Mona Åkerman visar var de nya balkongerna med glasräcken kommer hamna, vid skiljeväggen som skiljer huset på Kvarngatan från Strömsgatan. Terassen Mona står på är parets reträtt, berättar hon. Bakom Mona syns vardagsrumsfönstret.

– Vi har inget emot att det byggs bostäder. Men huset ligger i 90 graders vinkel, så deras balkonger kommer i princip bli en förlängning av vårt vardagsrumsfönster... Säger Mona. 

Hon, och grannarna ovanför henne, har knappt 40 centimeter från vardagsrumsfönstret till husgränsen. Och drygt 3,5 meter till sovrumsfönstret. 

De nya balkongerna som ska sticka ut 1,5 meter från fasaden hamnar rakt mittemot parets sovrumsfönster. 

– De kommer se rakt in, konstaterar Mona. 

undefined
Lennart och Mona Åkerman bor i det gula tegelhuset till vänster, på Strömsgatan.
undefined
Det är det här vita huset på Kvargatan som ska byggas om till bostadsrätter. Här huserade tidigare Socialförvaltningen. Tegelhuset till vänster ligger i vinkel, och fortsätter längs Strömsgatan - det är här paret Lennart och Mona Åkerman.

Hon pekar upp. Nya balkonger ovanför parets lägenhet kommer liksom "kapsla in" parets terass. 

– I och med att vi bor på bottenplan så är terrassen vår enda reträtt. 

Länsstyrelsen bedömer att insynen blir en olägenhet. Dock inte en betydande olägenhet, vilket hade kunnat upphäva bygglovet. Mark- och miljödomstolen beslutade nyligen att gå på länsstyrelsens linje. Och att grannarna borde räknat med att det ska byggas bostäder där, i och med den nya detaljplanen. Men i detaljplanen framkom ju inte balkongernas närhet. 

– Det är ju en bedömningsfråga vad som är en olägenhet, och vad som är betydande, säger Mona, som kommer överklaga mark- och miljödomstolens beslut. 

– Nu tänker vi vara ännu tydligare, och verkligen visa med bilder hur det kommer se ut. Eftersom huset är långt borde man kunna flytta balkongerna i sidled, eller placera balkongerna innanför fasaden. Det borde gå att lösa, säger hon. 

undefined
Paret Åkerman kommer överklaga mark- och miljödomstolens beslut. "Eftersom huset är långt borde man kunna flytta balkongerna i sidled, eller placera balkongerna innanför fasaden. Det borde gå att lösa" tycker Mona.

Solhemsgruppens John Williamsson svarar mejlledes på frågan om det är en möjligt att flytta balkongerna: 

– Vi har anlitat Atrio för att ta fram en bygglovshandling. Denna har vi sökt bygglov för. Det har kommit in yttranden som kommunen inte sett som ett hinder, och beviljat bygglov. [...] I bland överklagas det och då får man hantera det utifrån det utfall som domstolarna ger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!