- Det här är skrattretande. De jagar en åldring genom paragraferna, säger Georg Johnsson när VT träffar honom.
För att dryga ut pensionen fortsatte Georg Johnsson fiskeriverksamheten på familjens vatten vid Horsö i norra delen av Tjust skärgård. Han ägnade sig åt att fiska ål. Och det fortsatte han med ända tills förra året, när han fyllde 90 år.
Han har nämligen inte sökt nya tillstånd. Anledningen är att Georg Johnsson blivit dömd för brott mot fiskerilagen, något han överklagat till Kammarätten.
Han berättar att det i början inte behövdes några tillstånd alls men att det senare behövdes två stycken, ett för själva fisket och ett för försäljningen av den. 2011 hade båda dessa tillstånd beviljats och Johnsson drog igång verksamheten som han alltid gjort. Han var sjuk under året och fiskade inte så mycket men fick upp ål som han sålde för 1 900 kronor.
I början av 2012 fick han ett brev från Havs- och vattenmyndigheten. De krävde honom på 1 900 kronor, en särskild avgift för otillåten fångst.
- Jag saknade något som kallas särskilt fartygstillstånd, ett intyg jag inte visste att man behövde, säger han.
Han överklagade beslutet med hänvisning till att han inte visste om att ett ytterligare tillstånd nu krävdes.
I sin skrivelse till Johnsson hade myndigheten påpekat att de nya bestämmelserna gått att ta del av på flera sätt, bland annat via Fiskeriverkets hemsida, genom mailtjänsten "Fiskenytt" och genom Sveriges fiskares riksförbunds (SFR) medlemstidning. Problemet är att Johnsson varken har - eller för den delen planerar att skaffa - en dator, inte är med på några maillistor eller mottar SFR:s medlemstidning, eftersom han inte är medlem. Om myndigheten skickat ut någon ytterligare information, har han inte fått den, det hävdar han bestämt.
Johnsson får avslag på sin överklagan men ger sig inte. Han erkänner att det nu blivit en principsak och fler turer har tagit vid. Först gick ärendet till Förvaltningsrätten och nu ligger det hos Kammarrätten i Göteborg. Han tror inte han kommer att vinna men i dag vill han visa hur det kan gå till i regelverket.
Fartyget som tillståndet ska sökas för är hans fyra och en halv meter långa roddeka i trä från 1920-talet. Den har en utombordmotor med fyra hästkrafter.
- Även om jag inte vill bli av med pengarna så handlar det inte om det. Det här är galet egentligen.
Han skrattar. För han är inte bitter och inte förbannad, bara kampsugen och fundersam.
- De visste om att jag fiskade under den här perioden och eftersom jag inte sökt särskilt fartygstillstånd visste de att jag gjorde det olagligt. Det visste inte jag. Borde de inte sagt till mig? Om polisen ser någon som begår brott, försöker de inte förhindra det då?
- Jag hade tänkt sluta ändå men det hade varit trevligt att göra det på mina egna villkor, avslutar Georg Johnsson.